Либанскиот хаос може да предизвика нова мигрантска криза

Поранешниот италијански министер за внатрешни работи, Марко Минити, предупреди дека евентуалниот колапс на владата во Либан, по експлозијата во Бејрут, може да предизвика домино-ефект и да предзвика хаос на Медитеранот, пренесува „Ил Џорнале“.

Минити изјави дека актуелната криза во Либан, во која владата поднесе оставка по експлозијата во Бејрут, во која загинаа најмалку 170 лица и направи 300.000 бездомници, може да доведе до колапс на земјата и да предизвика здравствена, економска и хуманитарна вонредна состојба.

Поранешниот министер посочи дека повлекувањето на САД од Средоземното Море довело до тоа држави како Турција и Русија да се борат за моќ и влијание.

„Тоа е најголемата промена во политичкиот баланс за 100 години. Европа веќе не може да стои настрана. Ако не сториме ништо, првото оружје со кое ќе бидеме погодени е нов бран миграција среде вонредната состојба поради коронавирусот“, рече Минити.

Тензиите на Медитеранот се зголемуваат и меѓу Турција и неколку други медитерански нации, вклучително и Грција и Египет. Турција неделава распореди десет воени брода за придружба на истражувачкиот брод „Оруч реис“, кој има цел да спроведе сеизмичка студија во област што Грција ја смета за дел од својата ексклузивна економска зона (ЕЕЗ).

Турција го објави сеизмичкото истражување кон крајот на минатиот месец користејќи го системот НАВТЕКС. Како одговор на тоа, Грција ги стави своите вооружени сили во состојба на готовност. Турција неделава издаде нов НАВТЕКС за да се спротивстави на грчкиот НАВТЕКС, кој откажа претходна турска порака.

И Европската комисија ја коментира тензичната ситуација, при што портпаролот за надворешни работи на ЕУ, Петер Стано, рече дека случајот во источен Медитеран е крајно загрижувачки и дека ЕУ целосно ги поддржува и Грција и Кипар.

Тензиите на Медитеранот доаѓаат во период кога Италија продолжува да забележува наплив на мигранти на своите брегови. Многу од нив беа позитивни на коронавирусот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e