IPortal https://iportal.mk Информативен портал Mon, 02 Oct 2023 20:49:16 +0000 mk-MK hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.5.29 https://iportal.mk/wp-content/uploads/2016/08/favico_iportal.jpg IPortal https://iportal.mk 32 32 ПРВА ОФИЦИЈАЛНА ПОСЕТА НА ФЕДЕРАЛЕН МИНИСТЕР ЗА ЗЕМЈОДЕЛСТВО И ХРАНА: Николовски го пречека својот германски колега https://iportal.mk/makedonija/prva-oficijalna-poseta-na-federalen-minister-za-zemjodelstvo-hrana-nikolovski-go-precheka-svojot-germanski-kolega/ Mon, 02 Oct 2023 20:34:57 +0000 https://iportal.mk/?p=321268

Големо добредојде за Сојузниот министер за земјоделство и храна на Германија, Cem Özdemir кој ја прифати поканата на министерот Љупчо Николовски да ја посети Северна Македонија. – Ова е историска

The post ПРВА ОФИЦИЈАЛНА ПОСЕТА НА ФЕДЕРАЛЕН МИНИСТЕР ЗА ЗЕМЈОДЕЛСТВО И ХРАНА: Николовски го пречека својот германски колега appeared first on IPortal.

]]>
Големо добредојде за Сојузниот министер за земјоделство и храна на Германија, Cem Özdemir кој ја прифати поканата на министерот Љупчо Николовски да ја посети Северна Македонија.
385920879_719603143540170_7673961685494202039_n
– Ова е историска посета, за прв пат федерален министер доаѓа во официјална посета и тоа токму на денот на обединувањето на Германија. Поддршката што ја добиваме од пријателска Германија е значајна и се надеваме дека оваа посета дополнително ќе ја продлабочи и развие соработката, порача Николовски.
385885794_719603173540167_5351209862413399830_n
386081825_719603220206829_1581926929971279216_n

The post ПРВА ОФИЦИЈАЛНА ПОСЕТА НА ФЕДЕРАЛЕН МИНИСТЕР ЗА ЗЕМЈОДЕЛСТВО И ХРАНА: Николовски го пречека својот германски колега appeared first on IPortal.

]]>
Финансиска спогодба за ИПАРД 3, се прошируваат можностите за инвестирање во земјоделството https://iportal.mk/makedonija/finansiska-spogodba-za-ipard-3-se-proshiruvaat-mozhnostite-za-investiranje-vo-zemjodelstvoto/ Mon, 02 Oct 2023 13:37:21 +0000 https://iportal.mk/?p=321263

– Нови 97 милиони евра европски неповратни средства ќе бидат наменети за модернизација и развој на македонското земјоделство преку ИПАРД 3 програмата. Финансиската спогодба за ИПАРД 3 денеска во име

The post Финансиска спогодба за ИПАРД 3, се прошируваат можностите за инвестирање во земјоделството appeared first on IPortal.

]]>

– Нови 97 милиони евра европски неповратни средства ќе бидат наменети за модернизација и развој на македонското земјоделство преку ИПАРД 3 програмата.

384103133_855142425979595_6139699442130794857_n

Финансиската спогодба за ИПАРД 3 денеска во име на Владата ја потпиша вицепремиерот за европски прашања и главен преговарач со ЕУ, Бојан Маричиќ, во присуство на евроамбасадорот Дејвид Гир и министрите за финансии Фатмир Бесими и за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски.

Според Маричиќ, финансиската спогодба е суштинска за нашето земјоделство и е продолжение на успешната ИПАРД  приказна во државава.

-Преку јакнењето на земјоделскиот сектор се приближуваме кон стандардите утврдени со заедничката земјоделска политика на ЕУ што е една од најважните и во која најмногу се вложува, а чија основна цел е поддршка на економската одржливост на руралните области, рече Маричиќ.

Како што истакна, тоа се остварува преку финансирање акции кои го поддржуваат руралниот развој, преку поттикнување на конкурентноста во земјоделството и во шумарството, преку одржливо управување со природните ресурси и климатските активности, преку постигнување на рамномерен регионален развој на руралните заедници и економии и преку создавање и одржување на вработувањата во овој сектор.

-Паралелно со ИПАРД 3 фондовите, користиме и финансиски средства за поддршка на земјоделските фондови преку годишните акциски програми за ИПА, кои се наменети за зајакнување на организациите кои треба да обезбедат заедничко управување на пазарите во согласност со законодавството на ЕУ и целите на Стратегијата на ЕУ за фер, здрав и еколошки прифатлив систем на храна со циркуларна зелена економија, подобрување на организацијата на земјоделците во изградба и управување со мали системи за наводнување.

Спроведувањето на овие мерки значи инвестирање во земјоделството, зголемување на продуктивноста и правењето на оваа економска гранка поатрактивна за работа, но и да биде надминат по најразумни цени и недостатокот на храна во овие кризни времиња, рече Маричиќ.

Денеска потпишаната спогодба, како што кажа, ќе значи продолжување и уште поголемо развивање на успешната соработка што и досега ја имавме со ЕУ.

378391111_855142409312930_2052021114796847922_n

Добрата вест, како што рече евроамбасадорот Гир, е дека ИПАРД 3 ќе ги прошири можностите за инвестирање.

-Покрај традиционалните активности што ги поддржуваме за земјоделски стопанства и за фарми, ќе има поддршка и за повторно пошумување и заштита на шумите што е исклучително важно за климатските промени.

Исто така и за советодавни услуги и за рурална инфраструктура, како и можност за земјоделците да поднесуваат проекти што ги поттикнуваат оние групи на производители и во кратките синџири на снабдување, рече Гир.

Нагласи дека земјава од 2007 година до сега преку ИПАРД програмите има искористено речиси 223 милиони евра.

-Северна Македонија е земја која предводи во регионот во однос на искористеноста на ИПАРД средствата.

Тоа е земја каде земјоделството е во сржта на економијата, општеството и идентитетот на нејзините граѓани. Досега речиси 3. 100 проекти се успешно завршени со поддршка од ИПАРД.

Тие помогнаа да се надградат фармите, земјоделските стопанства, да се модернизираат стопанствата и за се диверзификуваат економските активности во руралните подрачја.

Очекуваме новата програма да донесе уште поамбициозни резултати, повеќе средства и поширок опфат на активностите, рече Гир.

Посочи дека за ефикасно и транспарентно користење на јавните средства потребни се корективни активности за да се скратат одолговлекувањата при плаќањата на добитниците на средствата и да нема злоупотреба на средствата.

– Затоа средствата ќе се доделуваат преку прилагоден софтвер за електронско поднесување на барањата што ќе овозможи подобра администрација и контрола на средствата од ИПАРД и ќе ја скрати постапката со што ќе биде поефикасна, рече Гир.

Министерот за финансии Бесими ИПАРД програмата ја оцени како најсилен сигнал на солидарност од Европската Унија за нашата земја како идна членка на ЕУ.

-Дека Европа никогаш не се откажа од нас, а и ние од Европа доказ е денешниот договор што го потпишуваме за грант од 97 милиони евра за ИПАРД 3 програмата.

На тие 97 милиони евра имаме национално кофинансирање од 31 милион евра со што земјоделскиот сектор ќе се поддржи со околу 128 милиони евра, рече Бесими.

Посочи дека многу средства од ЕУ досега се издвоени за земјоделскиот сектор, а издвоени се средства и од Буџетот.

-Од 2017 година  кога за овој сектор имаше на располагање околу 1,6 милијарди денари во последната година има речиси три пати повеќе средства во Буџетот.

Субвенциите кои беа 7,7 милијарди денари надминаа 9 милијарди, а со последната реалокација на средства, која утре ќе се гласа во Собрание, предвидени се дополнителни 800 милиони денари, посочи Бесими.

Од ИПАРД 1 и ИПАРД 2 програмите, како што кажа, досега се искористени околу 70 милиони евра, а до крајот на годинава се очекува реализацијата да стигне до 80 отсто.

Со ИПА програмата дополнително земјава има поддршка од ЕУ од повеќе од две милијарди евра што е приближно 15 проценти од нашиот БДП.

-Европа е нашиот партнер за подобрување на животот на граѓаните и е многу повеќе од креирање и спроведување на законите, рече Бесими.

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Николовски истакна дека имаше многу ниска искористеност на средства од ИПАРД 1 програмата поради што, како што кажа, уште од самиот почеток на ИПАРД 2 програмата во јуни 2017 година наша задача беше како да ја вратиме довербата на граѓаните и бизнис секторот во овој процес дека може фер, транспарентно,законски, чесно, со квалитетни апликации и со упростени процедури да се дојде до европските средства.

-Со работа и труд успеавме од 2017 година низ повеќе од 11 повици кога ја затвораме ИПАРД 2 програмата да имаме контрактирано 100 проценти од средствата кои се на располагање од целиот буџет. Имаме многу повеќе договори од Србија, Албанија и Црна Гора заедно и над 2. 100 исплатени инвестиции, рече Николоски и додаде дека нема село во кое нема табла од ЕУ за исплатени и реализирани средства од ИПАРД.

Затоа, потенцира, ЕУ донесе одлука наместо 60 во ИПАРД 3 програмата да ни бидат доделени 97 милиони евра или за 62 проценти поголем буџет од неповратните европски средства.

-Нашите тимови се постојано на терен и успеавме да се склучат над 2. 400 договори и да имаме над 2. 100 исплатени договори од ИПАРД 2 програмата. Успеавме први во регионот да ја почнеме програмата ИПАРД 3. Очекуваме средствата од новата програма ИПАРД 3 до 2027 година да бидат искористени и заедно со националното кофинансирање и кофинансирањето од страна на апликантите инвестициите да достигнат и до 250 милиони евра, потенцира Николовски. Наша цел е, додаде, да ги промовираме новитетите што ги има ИПАРД 3 програмата, а тоа е можност за 50-процентна авансна исплата и нови четири мерки.

Првите 30 милиони евра од ИПАРД 3 веќе се на располагање за инвестиции со првиот јавен повик од ИПАРД 3 програмата за мерките 1 и 7.

Мерката 1 се однесува на инвестиции во основни средства на земјоделски стопанства, а приоритетни сектори се: растително и сточарско производство, производство на риба, преработка и маркетинг на сопствено земјоделско производство и инвестиции во обновливи извори на енергија за сопствени потреби.

Мерката 7 е за диверзификација на фарми и развој на бизниси, а приоритетни сектори се: алтернативно земјоделско производство, преработка на алтернативни земјоделски производи, производство на прехранбени производи и пијалаци, производство на непрехранбени производи, поддршка на занаетчиски активности, поддршка на услуги за рурално население, поддршка на услуги во земјоделство и поддршка на рурален туризам.

The post Финансиска спогодба за ИПАРД 3, се прошируваат можностите за инвестирање во земјоделството appeared first on IPortal.

]]>
Бргу се врати во форма – Антониа е „фит мама“ на Инстаграм https://iportal.mk/scena/brgu-se-vrati-vo-forma-antonia-e-fit-mama-na-instagram/ Mon, 02 Oct 2023 12:50:57 +0000 https://iportal.mk/?p=321260

Поп пејачката Антониа Гиговска очигледно е дека нема проблеми со вишокот килограми после породувањето. Антониа успеала да ја донесе својата линија до совршенство, само неколку месеци откако се породи и

The post Бргу се врати во форма – Антониа е „фит мама“ на Инстаграм appeared first on IPortal.

]]>

Поп пејачката Антониа Гиговска очигледно е дека нема проблеми со вишокот килограми после породувањето.

Антониа успеала да ја донесе својата линија до совршенство, само неколку месеци откако се породи и го доби својот прв син – Кијан.

Антониа пред неполни три месеци на светот го донесе здравото машко бебе на кое со својот сопруг Роберт Спасенцовски му го дадоа името Кијан.

Веста за породувањето на пејачката ја објави нејзиниот сопруг Роберт Спасенцовски.

Како што знаеме, особено тежок процес за повеќето мајки по бременоста е враќањето на килограмите во нормала, но и постигнување на рамен стомак.

Но, сепак за Антониа тоа се чинело прилично лесно. Таа споделила инстаграм стори на својот Инстаграм профил и изгледа неверојатно, облечена во шорцови и кратка бела маичка.

Антониа Гиговска очигледно работела вредно на својот изглед и полека, но сигурно се подготвува за својот музички „камбек“.

The post Бргу се врати во форма – Антониа е „фит мама“ на Инстаграм appeared first on IPortal.

]]>
Драма во Чачак: момче влетало во училиште со лажен пиштол https://iportal.mk/svet/drama-vo-chachak-momche-vletalo-vo-uchilishte-lazhen-pishtol/ Mon, 02 Oct 2023 12:47:57 +0000 https://iportal.mk/?p=321258

Во инциден во основното училиште во село Прељина во Чачак, еден од учениците од осмо одделение дошол во училиштето со лажен пиштол и им се заканувал на децата имитирајќи пукање.

The post Драма во Чачак: момче влетало во училиште со лажен пиштол appeared first on IPortal.

]]>

Во инциден во основното училиште во село Прељина во Чачак, еден од учениците од осмо одделение дошол во училиштето со лажен пиштол и им се заканувал на децата имитирајќи пукање.

„Момчето со години ги малтретира другите ученици. Во повеќето случаи децата се плашат од него и не смеат ниту да го пријават ниту да сведочат. Тој беше санкциониран со намалена оценка во владеењето, но тоа не влијаело и нема да го засега. Загрижена сум за своето дете и секој ден со страв го праќам на училиште“, вели загрижена мајка за РИНА.

Откако се случил овој инцидент, дежурниот полицаец веднаш реагирал и му го одзел лажниот пиштол на момчето, а потоа во училиштето дошла полициската патрола.

Директорот на училиштето Радојло Чоловиќ според тамошните медиуми не сакал да го коментира случајот.

„Не даваме изјави за такви работи. Тоа е интерна процедура на училиштето, вие немате врска со тоа. Се најдобро“, кратко изјавил Чоловиќ.

Инцидентот се случил во петокот, истиот ден кога едно девојче внело нож во друго основно училиште во Чачак.

The post Драма во Чачак: момче влетало во училиште со лажен пиштол appeared first on IPortal.

]]>
Неделен хороскоп: Здравје, љубов, кариера… https://iportal.mk/zanimlivosti/nedelen-horoskop-zdravje-ljubov-kariera-2/ Mon, 02 Oct 2023 11:39:42 +0000 https://iportal.mk/?p=321256

Дознајте што предвидува вашиот неделен хороскоп за оваа недела на работното место, во љубовта и дали ќе се сложувате со семејството. Овен (21.3 – 20.4) Работа: Меркур, владетелот на зделките

The post Неделен хороскоп: Здравје, љубов, кариера… appeared first on IPortal.

]]>

Дознајте што предвидува вашиот неделен хороскоп за оваа недела на работното место, во љубовта и дали ќе се сложувате со семејството.

Овен (21.3 – 20.4)

Работа: Меркур, владетелот на зделките и бизнисот, влегува во Вага на 5 октомври и формира триаголник до вашиот владетел Плутон, што ви носи зголемување на приходите. Напнатите аспекти со Сатурн и Нептун, планетите на одложување и измама, до крајот на неделата бараат претпазливост во односите со постарите и луѓето кои живеат во друг град или земја. Во текот на последната четвртина од Месечината во Рак, на 6 октомври, избегнувајте расправии со жени доколку сте родени во втората декада од месецот.

Љубов: Секстил помеѓу љубовните планети, Венера, владетел на партнерските односи и вашиот владетел Марс, во текот на целиот период поволно влијае на односот со саканата личност. Доколку сте слободни, можно е ненадејно обновување на романсата со некој што го познавате преку работата. Доколку сте во брак или долга врска, по 2 октомври може да ви се залади односот со емотивниот партнер.

Здравје: Напнат нервен систем.

Бик (21.4 – 21.5)

Работа: Поради предизвикувачките аспекти на вашиот владетел Венера, планетата на парите, ќе мора да се прилагодите на потребите на вашиот деловен партнер. Нагласеното астрлошко поле на секојдневните активности, во кое на 5 октомври влегува Меркур, владетелот на вашата работа и вашата инспирација, одговара на Бикот, кој се занимава со креативни занимања. Во текот на последната четвртина од Месечината во Рак, на 6 октомври, може да очекувате значително зголемување на приходите доколку често патувате поради работа.

Љубов: Марс, планетата која управува со вашите партнерски односи, под влијание на Уран во вашиот знак, ја прави саканата личност нетрпелива и малку збунета. Избегнувајте расправии со членов ите на семејството. Тригото со ретрограден Сатурн буди емоции кон некој со кој некогаш сте биле многу блиски. На кратко патување или предавање, можете да запознаете Скорпија.

Здравје: Чувствителни бубрези.

Близнаци (22.5 – 21.6)

Работа: Вашиот владетел Меркур, кој управува и со вашата приватност, на 5 октомври влегува во астролошката куќа на инспирацијата, што ви носи шанси да започнете проект кој долго време го имате на ум. Сепак, поради противењето со Нептун, во втората половина од периодот внимавајте што потпишувате и со кого се договарате за деталите од договорот. Во текот на последната четвртина од Месечината во Рак, на 6 октомври, парите ви се слеваат преку паралелна или хонорарна работа.

Љубов: Нагласениот знак Вага, ви носи бројни средби и познанства со интересни луѓе. Можен влез во тајна романса со Стрелец. Оние во брак или со долгогодишен партнер се очекува да бидете повнимателни на неговите желби и потреби. Некој на кој долго време му се допаѓате ќе се обиде да биде подиректен, можеби харизматична Водолија или страстен Овен.

Здравје: Подложност на повреди.

Рак (22.6 – 22.7)

Работа: Меркур, планетата на бизнисот, влегува во Вага на 5 октомври и ви носи поволен исход од преговорите со деловни партнери или соработници од странство. Аспектите на последната четвртина од Месечината во вашиот знак, на 6 октомври, укажуваат на можност за значително зголемување на заработката преку соработка со голема корпорација. Поради поволната положба на Сонцето, симбол на успех и углед, во средината на периодот ќе имате поддршка од Лав или Овен.

Љубов: Предизвикувачкиот аспект помеѓу Венера, планетата на љубовта и ретроградниот Плутон, кој владее со вашиот љубовен живот, ви носи љубоморни сцени и расправии со партнерот. Оние во брак или со долгогодишен партнер ќе ја искористат можноста да ве изненади на многу романтичен начин. Во средината на периодот би требало да избегнувате расправии во домот, особено со помладите членови на семејството.

Здравје: Пазете се од повреди дома.

Лав (23.7 – 22.8)

Работа: Помеѓу Плутон и Меркур, владетелот на вашата работа, во третата астролошка куќа, по 5 октомври, ви носи договор за многу профитабилен аранжман. Сепак, напнатиот аспект помеѓу Сатурн, планетата на парите, Венера, во вашиот знак, предупредува да бидете внимателни со финансиските трансакции. Позицијата на последната четвртина на Месечината во астролошкото поле на интуиција и инспирација, на 6 октомври, носи успех и пари за Лавовите кои се занимаваат со уметност и наука.

Љубов: Поради положбата на љубовните планети, вие сте популарни и омилени, па не можете да останете незабележани. Аспектите на Уран, планетата на флерт и изненадување, која управува со вашите партнерски односи, ви носи запознавање со личност која ќе ви се допадне на прв поглед. Позицијата на Месечината, во средината на неделата, навестува можност да се сретнете со некој што долго време не сте го виделе.

Здравје: Променете ја исхраната.

Девица (23.8 – 22,9)

Работа: Вашиот владетел Меркур, кој управува и со вашата кариера, на 5 октомври влегува во астролошката куќа на парите, што поволно ќе се одрази на вашите финансии во овој период. Сепак, поради некои деловни активности ќе мора да се прилагодите на одредена ситуација на работното место. Во текот на последната четвртина од Месечината во Рак, на 6 октомври, можете да започнете да спроведувате проект заедно со деловен или емотивен партнер или со пријателите.

Љубов: Нептун и Венера, владетели на партнерските односи и вашиот емотивен живот, прават предизвикувачки аспект, поради што ќе биде неопходно да се направи некој компромис. Саканата личност инсистира да ги почитувате договорите кои всушност ве оптоваруваат во значителна мера. Марс влегува во тројка со Сатурн, што ги фаворизира уметниците, кои можат да очекуваат исплата на задоцнетите такси.

Здравје: Нервна напнатост.

Вага (23.9 – 22.10)

Работа: Поради аспектите на вашиот владетел Венера, која исто така управува со вашите финансии, грижете се за вашите трошоци и избегнувајте ризични финансиски трансакции. Планетата на бизнисот, Меркур, на 5 октомври влегува во вашиот знак, што поволно ќе влијае на склучувањето деловни договори, особено ако се занимавате со интелектуални, но и со мануелни активности. Во текот на последниот квартал на Месечината во Рак, на 6 октомври, договорите со непознати ви носат профит.

Љубов: Иако аспектите на Марс, владетелот на партнерските односи, ви носат конфликти и расправии со саканата личност, тројката со Сатурн постепено ја смирува атмосферата во домот. Зборувањето за заеднички проблеми, во втората половина од периодот, може да ви помогне да ја видите вашата врска од поинаков, позитивен агол. Слободните Ваги, во некој клуб навечер, очекува да се сретне со Лав.

Здравје: Подложност на повреди.

Скорпија (23.10 – 22.11)

Работа: Меркур, владетелот на вашите финансии, влегува во Вага на 5 октомври, правејќи добар аспект со вашиот владетел Плутон, правејќи ве подготвени да се договорите за проект за кој долго размислувате. Во последната четвртина од Месечината на астролошкото поле на контакти со странци, на 6 октомври, може да се најдете во ситуација да заработувате многу, особено ако сте предавач, работите во правосудството или вашата работа вклучува чести патувања.

Љубов: Секстилот помеѓу вашиот владетел Марс и Венера, владетелот на партнерските односи, во овој период ви носи романтична средба со воден знак. Сепак, предизвикувачкиот аспект со Уран, планетата на пресврти и изненадувања, може да ве стави во центарот на скандал. Вашиот сопружник покажува знаци на нетрпеливост со вашето однесување.

Здравје: Внимавајте во сообраќајот.

Стрелец (23.11 – 21.12)

Работа: Периодот започнува со Месечината во Бик, која ви носи контакти со луѓе кои живеат во странство. Сепак, на договорите со нив треба да им пристапите со повеќе дипломатски такт. Вашиот владетел Јупитер во секстил со последниот квартал на Месечината во астролошката куќа на финансиите на 6 октомври, најавува зголемување на заработката, особено ако се занимавате со приватен или семеен бизнис. Слушајте ги советите на Водолија или Близнаци.

Љубов: Положбата на љубовните планети, Венера и Марс, му одговара на Стрелецот од третата деценија, бидејќи навестува побогат емотивен живот. Меркур, владетелот на партнерствата, на 5 октомври влегува во астролошката куќа на општествениот живот и ви носи одлична можност да запознаете воздушен знак. Ако сте зафатени, вашата сакана ви замерува што не ги слуша доволно нивните желби.

Здравје: Проверете го вашиот хормонален статус.

Јарец (22.12 – 20.1)

Работа: Добриот аспект на Марс и вашиот владетел Сатурн, симбол на амбиција и упорност, на почетокот на периодот, ви носи договори со луѓе со кои порано сте работеле. Сепак, немојте веднаш да ги откривате вашите адути, туку почекајте да слушнете што планира другата страна. Во втората половина од неделата треба да се консултирате со финансиски експерт доколку имате намера да инвестирате во нов проект. Имате поддршка од Бик и Девица.

Љубов: Во текот на последната четвртина од Месечината во Рак, во средината на неделата, оженет или долгогодишен партнер покажува добра волја да разговара за заеднички проблем. Аспектите на Венера, која владее со вашиот љубовен живот, ви го носат интересот на една личност од работата. На крајот на периодот, слободните Јарци очекуваат страсна средба со воден или земјен знак.

Здравје: Избегнувајте слатки.

Водолија (21.1 – 19.2)

Работа: Нагласена деветта астролошка куќа, во која на 5 октомври влегува Меркур, планетата на бизнисот, ве заинтересира да преговарате за договор со странци. Вашиот владетел Уран, на 6 октомври, во секстил со последната четвртина од Месечината во Рак, ви носи зголемување на приходите, доколку се занимавате со работи поврзани со недвижнини, градежништво, угостителство. На крајот на периодот посветете повеќе внимание на деталите од договорот што го потпишувате.

Љубов: Предизвикувачките аспекти на Венера, симболот на љубовта, ве предупредуваат да посветите повеќе внимание и време на партнерот и членовите на семејството. Доколку сте во брак или долга врска, вашата сакана личност може да покаже знаци на посесивност и љубомора, поради вашето однесување. Самите претставници на вашиот знак, во средината на неделата, на пат, на семинар или предавање, можат да запознаат атрактивна личност.

Здравје: Подложност на повреди во домот.

Риби (20.2 – 20.3)

Работа: Позициите на вашите владетели Нептун и Јупитер ја поттикнуваат вашата амбиција. Мноштвото планети во астролошкото поле на финансиите и ризикот, по 5 октомври, е предупредување добро да размислите пред да инвестирате во нов аранжман. Во текот на последната четвртина од Месечината во Рак, на 6 октомври, вашата креативна низа доаѓа до полн израз, што ви носи шанса да постигнете договор за долгорочен, профитабилен деловен проект.

Љубов: Влегувањето на Меркур, кој управува со вашите партнерски односи, во Вага, во втората половина од неделата, поволно влијае на комуникацијата со саканата личност. Меѓутоа, доколку сте во брак или во долга врска, ќе мора да се прилагодите на некои желби и потреби на партнерот. Слободните Риби, на крајот од периодот, може да ги контактира личност со која некогаш биле многу блиски.

Здравје: Опасност во сообраќајот.

The post Неделен хороскоп: Здравје, љубов, кариера… appeared first on IPortal.

]]>
Регулаторна ги соопшти новите цени на горивата https://iportal.mk/makedonija/reegulatorna-gi-soopshti-novite-ceni-na-gorivata/ Mon, 02 Oct 2023 11:36:45 +0000 https://iportal.mk/?p=321253

Од полноќ поевтинуваат Еуросупер БС-95 и Еуросупер БС-98, а дизелот се зголемува за половина денар, одлучи денеска Регулаторната комисија за енергетика. Еуросупер БС-95 се намалува за еден денар, а Еуросупер

The post Регулаторна ги соопшти новите цени на горивата appeared first on IPortal.

]]>

Од полноќ поевтинуваат Еуросупер БС-95 и Еуросупер БС-98, а дизелот се зголемува за половина денар, одлучи денеска Регулаторната комисија за енергетика.

Еуросупер БС-95 се намалува за еден денар, а Еуросупер БС-98 за половина денар.

Согласно одлуката на РКЕ, Еуросупер БС-95 ќе се продава по цена од 86 денари за литар, а Еуросупер БС-98 по цена од 88, 5 денари за литар. Новата цена на дизелот ќе биде 86 денари за литар.

Непроменета останува малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство.

Со новата одлука на РКЕ, малопродажните цени на нафтените деривати се намалуваат во просек за 0,25 проценти.

The post Регулаторна ги соопшти новите цени на горивата appeared first on IPortal.

]]>
Ципрас дојде на гости кај Заев во Струмица https://iportal.mk/makedonija/cipras-dojde-na-gosti-kaj-zaev-vo-strumica/ Mon, 02 Oct 2023 11:34:08 +0000 https://iportal.mk/?p=321251

Поранешниот грчки премиер Алексис Ципрас денеска е во приватна посета на Струмица, на покана на поранешниот премиер на Северна Македонија Зоран Заев, јави дописничката на МИА од Атина. Според информациите

The post Ципрас дојде на гости кај Заев во Струмица appeared first on IPortal.

]]>

Поранешниот грчки премиер Алексис Ципрас денеска е во приватна посета на Струмица, на покана на поранешниот премиер на Северна Македонија Зоран Заев, јави дописничката на МИА од Атина.

Според информациите на МИА од Атина, станува збор за еднодневна приватна посета.

Во периодот кога Заев и Ципрас беа премиери на двете земји беше потпишан Договорот од Преспа, а оттогаш одржуваат пријателски односи.

На Конгресот на СИРИЗА одржан минатата година, додека Ципрас беше претседател на партијата, присуствуваше и Заев кој им се обрати на членовите на партијата.

The post Ципрас дојде на гости кај Заев во Струмица appeared first on IPortal.

]]>
Министерството за одбрана ја започна постапката за изградба на спомениците на загинатите бранители во месноста Љуботенски бачила, на Карпалак и во Вејце https://iportal.mk/makedonija/ministerstvoto-za-odbrana-ja-zapochna-postapkata-za-izgradba-na-spomenicite-na-zaginatite-braniteli-vo-mesnosta-ljubotenski-bachila-na-karpalak-vo-vejce/ Mon, 02 Oct 2023 11:33:10 +0000 https://iportal.mk/?p=321249

Со оглед на обидот на Градоначалниците на општините до кои беше поднесена иницијативата да ја политизираат оваа иницијатива, Министерката за одбрана Славјанка Петровска, сакајќи да се зачува ликот, делото и

The post Министерството за одбрана ја започна постапката за изградба на спомениците на загинатите бранители во месноста Љуботенски бачила, на Карпалак и во Вејце appeared first on IPortal.

]]>

Со оглед на обидот на Градоначалниците на општините до кои беше поднесена иницијативата да ја политизираат оваа иницијатива, Министерката за одбрана Славјанка Петровска, сакајќи да се зачува ликот, делото и жртвата на загинатите бранители, започна со постапка за која не е потребна согласност ниту од општините, а ќе овозможи изградба на овие споменици на споменатите локации.

Со заклучок на седницата на Владата одржана на 28.09, Владата ги задолжи Министерството за одбрана и надлежните институции, местата на кои загинале македонските бранители да бидат доделени на Министерството за одбрана. Постапката е веќе започната и е во тек.

The post Министерството за одбрана ја започна постапката за изградба на спомениците на загинатите бранители во месноста Љуботенски бачила, на Карпалак и во Вејце appeared first on IPortal.

]]>
Илон Маск за Зеленски: „Тој бара милијарда долари на секои пет минути“ https://iportal.mk/svet/ilon-mask-za-zelenski-toj-bara-milijarda-dolari-na-sekoi-pet-minuti/ Mon, 02 Oct 2023 11:13:04 +0000 https://iportal.mk/?p=321247

Најбогатиот човек на светот, милијардерот Илон Маск го исмејуваше украинскиот претседател Володимир Зеленски затоа што постојано бара од своите сојузници пари за Украина, пренесуваат медиумите во регионот. Маск на социјалната

The post Илон Маск за Зеленски: „Тој бара милијарда долари на секои пет минути“ appeared first on IPortal.

]]>

Најбогатиот човек на светот, милијардерот Илон Маск го исмејуваше украинскиот претседател Володимир Зеленски затоа што постојано бара од своите сојузници пари за Украина, пренесуваат медиумите во регионот.

Маск на социјалната мрежа „Х“ објави слика на кое се гледа маж со фотошопирано лице на Зеленски со напнат израз на лицето.

„Кога поминаа пет минути, а вие не побаравте милијарда долари помош“, се вели во описот на фотографијата. За шест часа објавата собра над 300.000 лајкови, а досега ја виделе над 22 милиони луѓе.

Медиумите потсетуваат дека американскиот претседател Џозеф Бајден во неделата потпиша закон со кој ќе се овозможи продолжување на финансирањето на работата на Владата во период од 45 дена – до 17 ноември, пренесува Спутник. Сепак, законот не предвидува распределба на средства за Украина.

The post Илон Маск за Зеленски: „Тој бара милијарда долари на секои пет минути“ appeared first on IPortal.

]]>
18-годишник загина во сообраќајна незгода на автопатот Гостивар-Тетово https://iportal.mk/lokalno/18-godishnik-zagina-vo-soobrakjajna-nezgoda-na-avtopatot-gostivar-tetovo/ Mon, 02 Oct 2023 10:29:41 +0000 https://iportal.mk/?p=321245

Ноќеска четириесетина минути по полноќ во СВР Тетово пријавено е дека на автопатот Гостивар-Тетово, на наплатната станица Гостивар, патничко моторно возило „сеат ибица“ со гостиварски регистарски ознаки управувано од 18-годишниот

The post 18-годишник загина во сообраќајна незгода на автопатот Гостивар-Тетово appeared first on IPortal.

]]>

Ноќеска четириесетина минути по полноќ во СВР Тетово пријавено е дека на автопатот Гостивар-Тетово, на наплатната станица Гостивар, патничко моторно возило „сеат ибица“ со гостиварски регистарски ознаки управувано од 18-годишниот Е.З. од гостиварско Чегране излетало од коловоз и удрило во бетонски столб, извести СВР Тетово.

– Во несреќата, Е.З. се здобил со тешки телесни повреди констатирани во гостиварската Општа болница „Ферид Мурад“ каде бил пренесен за укажување на лекарска помош, а на пат за Комплексот клиники „Мајка Тереза“ во Скопје им подлегнал на повредите, соопшти СВР Тетово.

На местото на несреќата јавен обвинител и екипа од Одделението за внатрешни работи извршиле комплетен увид. По наредба на јавниот обвинител ќе се врши обудкција.

The post 18-годишник загина во сообраќајна незгода на автопатот Гостивар-Тетово appeared first on IPortal.

]]>