Фантомот на Операта и последната арија на Хорхе

Дел до колумната на Сашо колоканов за Призма

Мачу Пикчу во Перу, Чичен Ица во Мексико, Таџ Махал во Индија и Службен весник во Македонија. Тоа се најголемите чуда на денешнината. И додека првиве три редовно се посетувани од милиони туристи, најновото чудо Службен весник сѐ уште ја очекува првата тура. Најверојатно ќе биде некој субвенциониран чартер со холандски пензионери, кои ќе дојдат во просториите на Службен весник за со свои очи да го погледнат новиот број на ова легендарно култно списание со кое растеа генерации Македонци.

Новиот број е сепак посебен – го има Талат.

– Може ли да се купи примерок? – прашува возбудениот турист Дирк.

– О не, жал ми е, Службен весник оди само во претплата – одговара водичот.

Иако сѐ уште непризнаенa за чудо, очекуваме наскоро на листата да се впише и значката со македонско знаме на новиот претседател Талат Џафери. Овој досега незабележан феномен да се носи знаменце од својата држава на реверот, сепак, ќе треба да се повтори повеќе пати за да биде признаен за чудо – вака може да се толкува само како инцидент.

Но, иако земја на многу чуда, Македонија најмногу му се чудеше на францускиот претседател. Како можел, бе, да се ожени за дваесет и пет години постара жена, па уште и учителка!? Како нација која уште пред веќе цели десет дена го победи фашизмот со пенкало (капитулацијата се случи далечниот 27 април 2017 година), Македонците не се потресоа многу дека и Франција со пенкало победи фашистка. Туф, туф, голема работа. Остајте вие фашизмот туку, кажете со учителкава што правиме? А? Ало, Франција, дали се слушаме, со учителкава што правиме, бе!

Нормално дека ќе ги зезаме Французите. Наша прва дама е Маја Иванова. Како што е ред – четири години помлада од нашата втора Хорхе.

И нормално дека ќе се занимаваме со жената на новиот француски претседател Емануаел Макрон, кога нашите проблеми до еден ни се решени. Демократијата полека се стабилизира. Уште немаме функционална влада, локалната власт ни е со истечен мандат, собранието ни е искршено, претседателот ни е со проблематична деловна способност, ама затоа имаме спикер и тоа објавен во Службен весник. А да, и помлада прва дама. Не знам што повеќе може да посака една модерна држава.

Целата колумна на Призма на следниот линк.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e