Во Хрватска од денеска важи нов закон: Секој што ќе остави животно оди во затвор

Во Хрватска денеска стапија на сила измените на Кривичниот законик, а со нив и долгоочекуваните позитивни промени во заштитата на животните, јавуваат хрватските медиуми.

Напуштање на домашно милениче, домашно или диво животно се пријавува во полиција или општински државен обвинител. Казната е до една година затвор или до две години ако напуштањето предизвикало смрт на животно или биле напуштени поголем број животни.

Казните за кривичното дело убивање и мачење животни се зголемуваат до затворска казна до две години или до три години доколку овие дела се сторени за профит. Исто така, отсега на злоставувачите и убијците на животни може да им се изрече и безбедносна мерка забрана за чување и стекнување животни, во период од една до пет години.

Сите горенаведени одредби се сугестии што здружението „Пријатели на животните“ ги испратило до Министерството за правда и администрација при работата на измените на Кривичниот законик.

-Исклучително сме му благодарни на Министерството што ги прифати нашите предлози и со тоа направи историски исчекор во заштитата на животните во Хрватска, кој позитивно ќе се одрази насекаде во светот. Целта ни беше да вклучиме одредби кои ќе делуваат превентивно, а сега е важно сите да постапиме така што тие да се спроведат во пракса – велат од Пријатели на животните.

Оттаму објаснуваат дека граѓаните повеќе нема да чекаат да видат дали ветеринарната инспекција ќе одговори на пријавата за напуштање, туку лицето кое го напуштило животното може веднаш да биде пријавено во полиција.

„Ова ќе ја забрза постапката и ќе го олесни докажувањето на чинот на напуштање. Во исто време, ќе ги одврати луѓето од напуштање животни бидејќи знаат дека ризикуваат затворска казна. Исто така, очекуваме дека сите ќе размислат пред да набават животно дали имаат доволно пари, време и знаење за да се грижат за тоа долги години. Тие ќе бидат поодговорни за контролата на размножувањето и кастрирањето на животните наместо да ги напуштат кученцата и мачињата“.

Од друга страна, според „Пријатели на животните“, ќе ги поттикнат градовите и општините да работат паралелно за да се спречи напуштањето на животните.

„ЕЛС мора да ја спроведуваат контролата на микрочипирањето на кучињата со посета на сите домаќинства, што е нивна законска обврска од 2017 година, бидејќи микрочипот содржи податоци за сопственикот на кучето. Оние месни заедници што се уште не го спроведоа ова треба да бидат казнети! Исто така, мора да ја едуцираат јавноста за одговорна грижа за животните и да го финансираат кастрацијата на кучињата и мачките. Наместо да ги напуштаат животните, сопствениците можат да им помогнат со стерилизација и одговорно посвојување наместо да купуваат“.

Дополнително, зголемените казни за кривичното дело убивање и мачење животни ќе се спроведуваат само благодарение на извештаите на сведоците. Здружението „Пријатели на животните“ ги повикува граѓаните да се обратат до нив доколку се сомневаат во постапката за пријавување на кривични и прекршочни дела врз животните.

„Пријавувањето е исто така многу важно за да се изрече безбедносна мерка забрана за чување и стекнување животни. Судот може да му изрече на некој што сторил кривично дело против животно доколку постои ризик да стори исто или слично дело. .

Пријателите на животните посочуваат дека новите одредби од Кривичниот законик треба да бидат поттик за понатамошни законски измени, а пред се измени на Законот за заштита на животните и прописите што ги придружуваат. Исто така, сметаат дека е важно да се формира инспекција за заштита на животните и да се формира сектор за заштита на животните при Министерството за земјоделство.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e