Груевски ја дотепа ВМРО-ДПМНЕ

Никола Груевски го дотепа на мртво име нокаутираниот боксер ВМРО-ДПМНЕ. Довчерашниот лидер ѝ го нанесе најтешкиот пораз на својата партија, од кој не ќе може да закрепне додека тој и неговите содружници не ги стаса правдата. Груевски успеа од парламентарната говорница со лажно претставување дека е лидер на опозицијата, во голема мера да нѐ демантира сите што имавме некакви надежи дека единствената легална револуционерна партија во Европа (другите партии од тој тип се забранети бидејќи работат илегално) ќе може да се реформира по смената на партискиот врв и да прерасне во нормална демохристијанска политичка партија, по урнекот на западноевропските десничарски партии. Од тоа не само што нема ништо, туку работите одат сосема спротивно. Во Собранието со јавно обраќање Груевски потврди дека ВМРО- ДПМНЕ е фалсификат на артефакт од 19 век кој не може да стои ни во сопствениот музеј, а не да управува со држава кандидат за влез во ЕУ.

Може да се има извесно разбирање за начинот на кој избеганата невеста сака да се врати дома, во Собранието, а да не биде тоа со наведната глава. Иако злосторството од 27 април не е семејна кавга, туку крвав обид за државен удар и за убиства на народни избраници, за што се води судски процес со обвиненија за тешки кривични дела зад кои како осомничен нарачател стои лично Груевски. Бојкотот на парламентот од страна на тазе опозицијата, која никако не може да ја прифати новата улога по десет години на власт, е само поради една причина – тоа беше последен обид да се направи пазарлак за спасување од затвор на Груевски и на неговите соработници, последен очајнички зафат да се попречи правдата и воспоставувањето правна држава. Груевски со својот настап во Собранието по повод интерпелацијата на Владата, како последен говорник, најавувајќи враќање на власт, ова го потврди на карикатурален начин, иако во суштина приказната е тажна како борбата на Дон Кихот со ветерниците. Груевски покажа дека не бил само популист кој ја загубил власта по десет години страховладеење во заробената и изолирана држава, целосно блокирана на својот пат кон прогресот, туку бил и месија кој уште проповеда дека е пратен од Господ да ја спасува Македонија.

Целата колумна на Ерол Ризаов за “Независен”, прочитајте ја на следниот линк

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ