Вози, Мишко!

Вчерашната вест што го обиколи светот вели вака:

„Британската агенција за стандарди за возачи и возила неодамна извести за нов неславен рекорд. Човекот, чие име не е објавено поради заштита на приватноста, успеал да го положи теоретскиот испит откако претходно паднал дури 157 пати, а за тоа потрошил околу 3.000 фунти.“

Хахахахахаааааа… Не знам зошто, паметот веднаш ми отиде на аналогија со нашава пуста политика: Има еден – поради заштита на приватноста, името не му го објавуваме – кој се обидува стотина пати до сега теоретски да ја освои власта во Македонија и му остануваат уште само 57 обиди конечно да успее во тоа! Упорноста, кога и да е, може да му се исплати.

Во меѓувреме, без „возачка дозвола“, крстари низ македонскиве политички сообраќајници доведувајќи го во опасност македонското граѓанство на сите можни анти-сообраќајни начини: вози во спротивна насока по политичката магистрала; се врти на кружните токови по стопати лево, без да го погоди излезот десно; паркира напред гледајќи во рикверц; не знае да процени кога треба да закочи, а потоа нагло чкрипи со гумите; вози под дејство на погрешни математички пресметки за свиоците; со години одбива возилото да го однесе на технички преглед; прибира случајни автостопери по пат и им дава и тие по малку нагло да го цимаат воланот; и, воопшто, ужива да се расправа со сообраќајната полиција кога ќе го фатат дека постојано лаже за тоа дека има дозвола.

Не распознава половина од сообраќајните знаци – на пример, не разбира што значи знакот за „слепа улица“, не знае кога треба да даде предност, не внимава на стока на патот, а за знакот за забрането претекнување на тестот дал одговор: „Црвеното возило е спортско и треба да додаде гас за да го претекне црното“!

….

Но, како што нè учи веста за упорниот анонимен Британец кој од 157-ми пат успеал да го положи теоретскиот дел од возачкиот испит, не треба никогаш да се губи надеж дека и нашиов политички талент еден ден ќе ја освои власта, макар и во 158-от обид. Кога автомобилите самите ќе се управуваат, а политиката ќе роди грозје.

Целата колумна на Сашо Орданоски за ЦивилМедиа на следниов ЛИНК.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e