Собранието да работи „онлајн“ за системот да не отиде „офлајн“

Во сенка на случувањата со Бугарија помина веста дека претседателот на Собранието, Талат Џафери поднесе измени и дополнувања на Деловникот за работа на Собранието со кои на пратениците кои се заболени од коронавирус или се наоѓаат во изолација, ќе им се овозможи да работат од далечина, односно онлајн да ги вршат своите работи.

Во ситуација кога вирусот е широко распространет, потребни се измени кои ќе овозможат функционалност на Собранието, но и заштита на здравјето како на пратениците, така и на вработените во собраниските служби. А предлог дополнувањата се токму во таа насока.

Прашањето не е само во имањето или немањето кворум за одржување седници како што сака тоа да го прикаже опозицијата, туку многу лесно може да се случи блокада на работните тела. На пример сите членови на одредена комисија да мора да бидат во задолжителна изолација поради контакт со заболено лице и тие иако не се заболени мора да останат во изолација, со што Комисијата би станала целосно нефункционална.

Со дополнувањата на Деловникот, пратениците кои се во изолација, како и оние заболени со полесна клиничка слика или се без симптоми, своите работни обврски би ги вршеле онлајн, од далечина, додека сите останати би биле во собраниските простории. Вакви искуства, од почетокот на пандемијата па до денес, има во многу земји во Европа и светот.

За жал и оваа прилика ВМРО-ДПМНЕ ја користи за на дело да ја покаже својата неодговорност и неконструктивност. Наместо поддршка на демократските процеси, поддршка за функционално собрание, тие ситуацијата ја (зло)употребуваат за теснопартиски цели и нова блокада на работата на Собранието.

Целата колумна на Бранко Ѓорѓевски за Фронтлајн на следниот ЛИНК.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e