Јовановиќ: Сите под знамето на Северноатланскиот сојуз

Се случи она што сите сериозни аналитичари го предвидоа: Северна Македонија ќе влезе во НАТО, благодарение на решавањето на билатералниот спор со Грција и потпишувањето на билатералниот договор со Бугарија за мир и добрососедство. Тоа беше „карт бланш“ за влез во НАТО алијансата, чин што се очекува некаде во февруари 2020 година, пишува Ненад Јовановиќ за „Слободен Печат“.

На самитот во Лондон, за владата предводена од премиерот Зоран Заев се зборуваше со уважување, со пиетет, се зборуваше свечено. Говорите беа облагородени со надежи за светла иднина, задоволство од постигнатото, соопштенија на премиерот Заев и министерот за надворешни работи Димитров. Ни беше речено дека влегувањето на Северна Македонија во НАТО-алијансата ќе придонесе за мир и стабилност во регионот.

Да нè ги заборавиме спонтаните нежности на нашата влада со владите од западните сили. Македонското знаме во Лондон беше развиорено веднаш до другите знамиња на државите членки на НАТО-алијансата.

Целата колумна на следниот линк!

Ознаки: ,

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e