Јовановиќ: Имаме добри вести од Германија и канцеларката Меркел

ИМАМЕ ДОБРИ ВЕСТИ ОД ГЕРМАНИЈА И КАНЦЕЛАРКАТА МЕРКЕЛ
Германската канцеларка Ангела Меркел се надева дека оваа година ќе се отвори меѓувладина конференција со Северна Македонија. Таа рече дека се надева дека Бугарија и Северна Македонија ќе стават крај на нивната кавга.
„Во случајот на Албанија, прашањето е малку поинакво. И покрај напредокот, не можам да ветам дека тоа ќе се случи оваа година, но многу наскоро“, рече канцеларката на виртуелниот состанок со парламентарните комитети на земјите членки на ЕУ.
„Што се однесува до Србија, таа треба да направи напредок во односите со Косово“, рече канцеларката. Таа во оваа прилика повтори дека иднината на земјите од Западен Балкан е во ЕУ.
Меркел: За Албанија неможам да ветам отварање на преговори. За Македонија има надеж.
Логичкото прашање се поставува: зарем Меркел 8 дена пред меѓувладината конференција ќе изјавува дека ИМА ШАНСА ако навистина нема?

ФБ статус на Ненад Јовановиќ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e