Доаѓа европска иднина, блокирачите – потопени

Дождот и тажната слика на покиснатиот Милошоски сам против дождот на блокадите е симболична слика, но сепак не е ништо во споредба со политичкиот потоп што го доживуваат на меѓународна сцена блокирачите на нашата европска иднина.

Во неколку денови, се случи извршната наредба на американскиот претседател Бајден, исклучително позитивниот самит во Тирана на лидерите од З.Балкан, вечерашната средба на премиерот Заев со францускиот претседател Макрон во Париз…Од секаде ечат пораки за заедништво и европска иднина на регионот. За Македонија е јасно, порача и францускиот претседател: заслужуваме европска иднина.

Замислете што се мота сега во главите на Мицковци, Апасиевци, Бачевци…? Како и секогаш, тие се без понуда за подобра алтернатива. А недостатокот на идеи и сега го надоместуваат со истиот пристап како и низ годиниве – блокади, насилство, гнев и омраза, масовни лаги, навреди, хајки…

Целата колумна на Петрит Сарачини за Цивил Медиа на следниот ЛИНК.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e