Артан Груби итно да замине во Софија!

При завчерашната средба на бугарскиот претседател Румен Радев и европскиот комесар за проширување Оливер Вархељи во Софија, Радев порачал дека повеќе не се прифаќаат декларации и ветувања во дијалогот со Северна Македонија и ја повика Македонија да преземе јасни и правно обврзувачки решенија што би довеле до „одржливи резултати“ во бугарско-македонските односи. Бугарскиот претседател побарал „ефективна акција од ЕУ“ за промовирање на европските вредности, демократијата и почитување на човековите права кај нивниот западен сосед, Македонија.

Занимливо, во неколкуте извештаи што ги прочитав од средбата на Вархељи со Радев во Софија, на која присуствувал и бугарскиот министер за надворешни работи Светлан Стоев, никаде не го сретнав зборот „историја“. Напротив, Бугарите наврапито се оддалечуваат, во средбите со своите евро-американски партнери (но, не и билатерално со нас) од своето инсистирање таа, историјата, да биде центарот на (нивниот) проблем со Македонија, а со истата брзина се обидуваат да ги воведат „Копенхашките критериуми“ (демократија, човекови права, третман на малцинства и сл.) како главен услов за одблокирање на македонскиот европски патишта.

Целата колумна на Сашо Орданоски за Цивил Медиа на следниот ЛИНК.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e