Фестивал на музички документарни филмови- “Skopje Cinema City”

Филмскиот фестивал Skopje Cinema City е фестивал со специјализиран фокус на музичките документарни филмови и, според изборот, има интернационален ревијален карактер. Целта е популаризација и едукација од областа на документаристиката и музиката.

Сите оние кои што се поврзани со креативните индустрии во Македонија, авторите и љубителите на документарниот филм, музичарите, музичките и филмските новинари и критичари, музичките и филмските работници, фотографи, дизајнери… како и сите оние кои сметаат дека можеме да ги задоволиме нивните изострени сетила за добар филм и квалитетна музика повелете на вториот Skopje Cinema City, велат од организаторите.

Фестивалот ќе се оддржи од денеска,1 октомври и ќе трае до вторник, 4 октомври 2016 година, а местото на оддржување е кинотека на Македонија.

Skopje Cinema City Програма

01.10.2016

20.00 ч |“Leonard Cohen -I’m Your Man” (2005)| (98 min) | 150 ден
„Леонард Коен – Јас сум твојот човек за тоа“
Реж. Лиан Лунсон / dir. Lian Lunson

22.00 ч | BBC “I’m In a Rock and Roll Band Singer – The Singer” | (60 min) | 100 ден
„Би-би-си: Јас сум член на рокенрол бенд – Пејачот“
Реж. Мет О’кејси / dir. Matt O’Casey

02.10.2016

17.00 ч | BBC I’m In a Rock and Roll Band – The Guitarist | (60 min) | 50 ден
„ Би-би-си: Јас сум член на рокенрол бенд – Гитаристот“
Реж. Мет О’кејси / dir. Matt O’Casey

18.00 ч | “Brian Eno – Imaginary Landscapes” | (40 min) | 50 ден
„Брајан Ино – Имагинарни пејсажи“
Реж. Данкан Вард / dir. Duncan Ward

19.00 ч | Punkt festival – The Art of the Live Remix | (60 min) | 50 ден
„Фестивалот Пункт- Уметноста на ремиксувањето во живо“
Реж. Адријан ле Гал / dir. Adrian le Gal

20.00 ч | “The Factory Records: Manchester from Joy Division to Happy Mondays” | (90 min) | 100 ден
Реж. Крис Родли / dir. Chris Rodley

22.00 ч | “John Lennon: I Met the Walrus” | (5 min) | Free
Џон Ленон – „Го запознав моржот“
Реж. Џош Раскин / dir. Josh Raskin

| BBC The Pink Floyd Story: Which One is Pink? | (60 min) | 100 ден
„Приказната за Пинк Флојд-Кој од вас е Пинк“

03.10.2016

18.00 ч | Промоција на книгата “МУЗИКА И МУАБЕТИ” |
Автор: Ненад Георгиевски

18.15 ч | David Sylvian Preparations | (15 min) |

18.30 ч | Влатко Стефановски – Море Сокол Свири | (30 min) | Реж. Небојша Грабеж

19.00 ч | BBC I’m In a Rock and Roll Band – The Band | (60 min) | 50 ден
Реж. Мет О’кејси / dir. Matt O’Casey

20.00 ч | BBC Blues Britannia: Can the Blue Men sing the Whities? | (80 min) | 100 ден
„Дали белците умеат да го свират блузот“?
Реж. Крис Родли/dir. Chris Rodley

22.00 ч | “Secko: So Many Loves“ | (15 min) |
„Сецко: Толку многу љубови “
Сценарио и режија: Јордан Дуков

22.00 ч |BBC Robert Plant: By Myself | (60 min) | 100 ден
„Роберт Плант: Јас самиот“
Реж. Крис Родли/dir. Chris Rodley

04.10.2016

17.00 ч |BBC I’m In a Rock and Roll Band – The Drummer | (60 min) | 50 ден
Реж. Мет О’кејси / dir. Matt O’Casey

18.00 ч | Вања Лазарова „Со маки сум се родила“ | (45 min) | 50 ден

18.45 ч | Акт |(15 мин) |
Реж: Ацо Станкоски

19.00 ч | Contemporary Avant-garde Music – In The Ocean | (53 min) | 50 ден
“Современа класична авангардна музика- Во океанот“
Реж. Франк Шерер / dir. Frank Scherrer

20.00 ч | Jeff Buckley Everybody Here Wants You | (60 min) |100 ден
„Џеф Бакли- Сите тука те посакуваат“
Реж.Серена Крос / dir. Serena Cross

21.00 ч |Sanctuary – Lisa Gerrard | (90 min) | 100 ден
„Засолниште – Лиса Жерар“
Реж. Клајв Колиер / dir. Clive Collier

За поврзани вести проидолѓете надолу

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e