Ставрески за реставрација на режимот

Зоран Ставрески се врати на местото на злосторството. Поранешниот министер за финансии во владите на Никола Груевски сега ќе биде надзорник: неговата партија, опозициската ВМРО-ДПМНЕ, формира работно тело што ќе ја контролира работата на градоначалниците од партијата. Вода ќе му носи Оливер Шамбевски, партиско тело кое работеше прво како портпарол, а потоа и како амбасадор на земјава во Кина. Највисокото, најинокосното, математички најпрецизното тело на партијата, лидерот Христијан Мицкоски, ќе ги контролира овие две пониски, а преку нив и сите други ситни тела во општините. Со исклучок, се разбира, на Данела Арсовска, градоначалничката на Скопје. Таа кажа дека има поддршка од партијата и, што се вели, остана независна. „Обединувачкиот пристап на ВМРО-ДПМНЕ е присутен и ќе продолжи да биде еден од нашите принципи на работа“, објасни партијата, и нагласи дека таа „континуирано обединува и расте“. Принципиелно обединети, како тројка во едно тело (со три сенки), Мицкоски, Ставрески и Шамбевски ќе треба да ги спроведат програмите „Гарантираме“ кои предвидуваат „2.000 улици низ цела држава, изградба или реконструкција на 100 градинки, 150 училишта, 150 паркови, 60 објекти на културата, 90 спортски сали и други дела“. Звучи познато, иако не е кажано дека ќе се направи во 100 чекори. Единствено тројката ништо не гарантира за „случајот Данела“. Што ќе преземе тројката, ако првото тело на Скопје, евентуално, не воведе бесплатен јавен превоз во градот, како што вети. Независно од каква било реална математика.
Целата колумна на Злате Лозановски за Слободен печат на следиов ЛИНК.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e