Што ќе му е државата на Мицкоски, ако тој не е премиер?

Што е попрво во главите на оние што ја покренуваат иницијативата „референдумот на Мицко“ – власт или спас? Се разбира, релевантен одговор на ова прашање можат да дадат научниците, а нам ни останува да коментираме, со или без смеење, а секако и да се обидеме да ѝ дадеме малку смисла на оваа нова бесмислица од Белата Палата. Патем, до каде е отплатата на долговите на ВМРО? Имаат црни пари, нека ги вратат долговите. И тоа е патриотизам. Или не?

Премногу „ако“ и „потоа“
Значи, мора прво да се мисли на спас, па после на власт. Спас од сите лакоми за власт во партијата, а потоа власт во државата. Неприкосновена, како што ѝ личи на партијата. Сега, кога партијата официјално е банкрот, а има едно чудо пари по разни чекмеџиња, оф-шор сметки и други, уште поматни места, најдобро е да се биде на тронот на ВМРО-ДПМНЕ. Па уште и во опозиција, милина! Ниту обврски, ниту одговорност, само бескрајно мрчење и гракање.

Со референдумот има шанси да се спаси фотелјата на Мицкоски, а со тоа и позициите на неговите најблиски и најлојални (така само тој си мисли). Потоа, се надева дека референдумот, иако однапред осуден на неуспех, ќе мобилизира доволно луѓе за да може да бара предвремени избори, на кои се надева (само се надева) дека ќе успее да победи. А потоа – да формира парламентарно мнозинство со кое ќе формира влада, а тој ќе биде премиер… Ако… Потоа… Му кажал ли некој на Мицкоски дека во неговиот план има премногу „ако“ и „потоа“?

Уште еден лош план за доаѓање на власт
Иницијативата за референдумот на Мицкоски е само уште еден прилично лошо осмислен план за доаѓање на власт. Впрочем, неговото политичко дејствување не се разликува од карактерот на партијата.
Цeлaта колумна на Џабир Дерала за ЦивилМедиа на следниов ЛИНК.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e