Паднаа шпекулациите: Еве колку ќе трае породилното со новиот закон

Во новиот предлог ЗРО има предлог за посебна заштита на работниците за време на бременост.
Породилното отсуство ќе се дели на мајчинско, татковско и родителско отсуство.
Татковското е во траење од 15 дена и се користи веднаш по раѓањето на детето, ако е едно дете, а за близнаци, тројки и повеќе родени деца, во траење од 20 дена.
Мајчинското отсуство е предвидено да трае 5 месеци.
Родителското отсуство е предвидено да трае по четири месеци за секој родител поединечно.
Тоа значи дека мајката има 5 месеци мајчинско и 4 месеци родителско отсуство, односно останува на породилно отсуство со детето исто како и досега – 9 месеци.
Но, доколку овој предлог-закон е усвоен, се воведува и родителското отсуство од 4 месеци за таткото.
Доколку се користат од страна на таткото по истекот на мајчинското и родителското отсуство на мајката, тоа значи дека породилното отсуство за двајцата родители ќе биде вкупно 13 месеци.
Придобивките се очигледни, не само поради зголемениот период за породилно отсуство, туку и поради поттикнување на директно вклучување на таткото во извршувањето на родителските и семејните обврски.

ФБ статус на Кристина Костова

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e