„Отворен Балкан“ е нашиот свет, нашата култура и нашата природна географија

Цели два дена престојувам во Охрид, и искрен да бидам (а може ли поинаку?), нестрпливо го очекував „Отворениот Балкан“, па на крајот и си го добив; иако сум политички „дрчен“ (или љубопитен), се чувствував по малку возбудено за она кое во Охрид ќе го слушнам. А обично кога не сум поканет да зборувам, поканет сум да слушам. И се држам до таквиот образец. Ако веќе сум поканет да слушам, јас слушам. Тоа, пак, кое го слушнав, ми се допадна. Или со други зборови: „Добро е, убаво е“, велеше Ивица Пртењача.

Не ми паѓа на памет да ги цитирам и прежвакувам изјавите на иницијаторите на „Отворен Балкан“, лидерите го кажаа своето, на мојот сегашен онлајн медиум, „Фронтлајн.мк“, имате колку-ви-душа-сака информации, слики и изјави за денешната конференција (помодно наречена „самит“ на Отворен Балкан), а оние кои сакаат квалитетни содржини, платформата на „Фронтлајн.мк“ им е „на изволте“.

Што беше заедничко за четворицата лидери: Ковачевски, Абазовиќ, Рама и Вучиќ, односно, што е она кое на сите нас ни е заедничко во таквиот „Отворен Балкан“? Да се разбереме, ние на овој простор – Отворен Балкан – сме цел еден свет, и така ќе биде додека постои планетата земја. „Отворениот Балкан“ е мојот свет, тоа е мојата географија, па ако сакате – „Отворениот Балкан“ е мојата култура. И ова што сега ви го зборувам е многу поважно од нашите псевдоидентитети. Од друга страна, сите ние сме страшнооо мали и безначајни поединечно.

Целата колумна на Ненад Јовановиќ за Фронтлајн на следниов ЛИНК.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e