Нема омлет без кршење јајца

Ајде, ова утро, да ги „прескокнеме“ сите правни и политички контроверзи (стара иницијатива, нова иницијатива, најнова иницијатива… па што ќе каже Џафери за тоа итн. и на тоа сл.) во кои е заглавена опозицијата со обидот да ја сруши сегашната Влада и да тргнеме обратно: да замислиме дека вчера ВЕЌЕ е изгласана недоверба на Кабинетот на Заев (ура-ура, бац-бац, победивме, фиторен, браво, браво, живели, гзуар!) и дека денеска сме се пробудиле со ново владино мнозинствоооо…

И, што сега?

Никој од иницијаторите за рушење на Владата јасно не кажува што мисли да прави „денот потоа“. Напротив, ако какофонијата околу создавањето на мнозинството за рушење на власта е донекаде и разбирлива, тогаш конфузијата во којашто тукушто – со претпоставка дека Владата е веќе падната – влегуваме, е тотална!

Судејќи според расположливите „сценарија“, најверојатната опција за формирање нова влада би била таа да е малцинска, поддржана од Левица во Собранието, но без нејзино учество во самата извршна власт. Да не арчиме простор со објаснувања, тоа на сите така би им одговарало. Само што, и експлицитно и имплицитно, обединетиот владејачки квартет Мицкоски/Села/Гаши/Касами му се ставаат „на тацна“ на новиот „кингмејкер“ Апасиев! Тој „локум“ – замешан со бибер и чили, а не со ореви и ф’стаци – ќе треба да си го послужат со секое наредно утринско кафе, откако ќе му се јават на Апасиев да проверат како е дента со јуначкото здравје.

Додуша, може и некој друг од таа коалиција да се определи да не влегува во извршната власт и да си ја задржи „комоцијата“ од безбедна дистанца да ја поддржува уште помалцинската влада на Мицкоски (или неговиот премиерски намесник, сеедно). Сѐ си бидува.

Бидејќи освен за секојдневни општи зафрканции, таквата влада би немала друг позначаен политички капацитет, реално е да се очекува што побргу таквото победничко мнозинство да се заложи за распуштање на „своето“ Собрание и за закажување нови, вонредни избори.

Но, токму тоа „што побрзо“ не им одговара на сите баби и жаби во вака замисленава влада…

Целата колумна на Сашо Орданоски за ЦивилМедиа на следниов ЛИНК.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e