Јовановиќ: Заев е sвезда која тешко ќе падне!

SВЕЗДА КОЈА ТЕШКО ЌЕ ПАДНЕ
Ниту Кенеди, ниту Заев променија нешто големо, освен што се почувствува дека може да го променат она кое е суштинско… Тие понудија алтернатива: го поларизираа мислењето…
Тоа секогаш е момент кога некоја единица ќе се почувствува предадена поради Заливот на свињите или за злосторството од претходниот режим на Груевски.
Кога ќе се собере интересната каста – врвот на војската, специјалните единици, странски и домашни служби, полиција, бизнис, мафија, медиуми… Кога ќе сфатат дека се во опасност, па ќе прогласат дека политиката на Заев е делигитимирана, или ќе речат дека државата е во опасност која “тие ќе ја спасат”.
Тоа се нарекува “длабока држава”. Етатизам во изворно значење. Луѓе кои добиваат напредување во хиерархијата како во армија, единствено таквите имаат војска. Тоа е денес Мицковата ВМРО-ДПМНЕ. Тоа чист етатизам.
Луѓето ги користат за напредување во “синџирот на прехрана” кои самите го нарекуваат партиски систем. Десничарите всушност немаат систем, тоа е антисистемска партија, и затоа Левица на Апасиев совршено се вклопува во нивните десничарски матрици.
Ова денес, драги пријатели, не смее да биде нивниот “дух на нацијата” во која тие уште денес прават математики кој на кое место ќе работи кога ќе ја преземат власта. На следните парламентарни избори.
Не смееме да му ја препуштиме правдата како што Мицкоски ја замислува. Тие после се’, за сите претставува голема енигма, имаат пари, а со парите стигнува и моќта. Тоа се вика монопол на сила. Не работат ништо освен што го штитат организмот кој “испива” крв.
Тие се навикнати да ви “средат” за лекар. И гробно место, ако затреба.
И работа. И отказ.
И војна. И мир.
Тоа денес е нереформираното Мицково ВМРО-ДПМНЕ.
Таквите денес го повлекоа Заев од политика, таквиот дух го уби и Кенеди. Тој профил на партија такви луѓе брка и убива.
Оти – не постои Камелот.
Зоран Заев беше и останува проевропска линија за урбано, цивилизирано а против дикатура.
Мора да се обидеме да ја вратиме земјата во состојба на надеж. На народот не му е украдена заштедата, туку напротив, политиката на Заев ги врати парите кај граѓаните, ги покачи минималните и просечните плати, работеше на пријателство, мир дома и надвор, работеше за питомост и просперитет.
Надежта мора да се врати во оваа земја, а Заев никаде не заминува. Ниту има причина да замине. Останува тука да не’ гледа, слуша, бодри и поттикнува. Останува тука затоа што на земјата ништо не и зеде, напротив, на земјата и луѓето им даде се’.
Во тој дух, со таа верба и надеж, мора да продолжиме напред.
Заев е sвезда која тешко ќе падне!

ФБ статус на Ненад Јовановиќ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e