Ајде, Филипче, зарази се веќе еднаш!

Ве поздрави Младоженецот кој на 24 мај изјави дека „ковид-19 го победивме и од овој момент можам да го прогласам за мртов, еднаш засекогаш“!

И остана жив. Арно не предложи да се пијат средства за дезинфекција.

Седум дена потоа, како по епидемиолошки учебник, почнавме да броиме десетици заразени во нови кластери во Чаир, Бутел, Сарај и Тетово, каде многумина и не веруваат дека вирусот постои. Броењето ќе потрае барем уште една недела, додека не го победиме ковид-19 еднаш засекогаш. За жал, кај некои од изброените новозаразени таа „победа“ може и навистина да биде – засекогаш.

На Филипче и на тие околу него устата пена им фати од повторување на потребата граѓаните да ги спроведуваат насоките за однесување во услови на епидемија. Маски, маски, маски… Дистанца, дистанца, дистанца… Седете повеќе дома, пријавете симптоми, кажете со кого сте се дружеле ако се заразите… Доколку има потреба, повторно карантин во Скопје, Тетово, можеби и Штип.

Мојот впечаток е дека угледот на Филипче нема да се наруши во пошироката јавност, наспроти продолжувањето на неповолните здравствени извештаи оваа недела. Оние кои сега, од јасни политички или сеирџиски причини, со нетрпение чекаат и Филипче да се зарази и најжестоко го оспоруваат неговиот и авторитетот на другите здравствени експерти, самите ќе доживеат пропаганден контра-ефект веќе идната недела, кога се очекува смирувањето и на овој бран на ширење на заразата.

Целата колумна на Сашо Орданоски за Цивил Медиа на следниот ЛИНК.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e