Ова се финалистите на Евровизија 2022 кои вечерва ќе се борат за победа

Овогодинешното финале на Евровизија 2022 ќе се одржи вечерва, 14 мај, во Торино.

Во финалето ќе се натпреваруваат уште 25 земји: Србија, Белгија, Чешка, Азербејџан, Полска, Финска, Естонија, Австралија, Шведска, Романија, Швајцарија, Ерменија, Исланд, Литванија, Португалија, Норвешка, Грција, Украина, Молдавија. и Холандија, Германија, Франција, Велика Британија, Шпанија и Италија.

Пет земји никогаш не учествуваат во полуфиналните вечери, туку секоја година одат директно во финалето на Евровизија.

Таканаречената „Големата петорка“ составена од Германија, Шпанија, Франција, Велика Британија и Италија даваат најголем финансиски придонес во Европската радиодифузна унија (ЕБУ). Затоа, од 2000 година е на сила правилото кое им овозможува на овие земји директно да поминат во финалето на Евровизија, без разлика на пласманот на минатогодишното натпреварување или минување во полуфиналето. Со враќањето на Италија во натпреварувањето во 2011 година, големата четворка стана позната како големата петорка.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e