СДСМ: Пратениците да го поддржат ребалансот на Буџетот, за поголеми плати и пензии и заштеда на 200 милиони евр

Владата предводена од СДСМ го утврди ребалансот на Буџетот за 2022 година.

Овој ребаланс е исклучително важен со оглед на тоа што со него за време на најголема светска економска и енергетска криза се прават сериозни кратења во делот на расходите, а средствата се пренаменуваат за мерки и помош на граѓаните и компаниите, велат од СДСМ.

Заштедата од 200 милиони евра ќе се искористи за засилена заштита на животниот стандард на граѓаните, особено на ранливите категории, за финансиска поддршка на ликвидноста на компаниите, но и за повеќе средства кон земјоделците со цел зголемено производство на храна.

Преку брзи и ефикасни мерки се справуваме со последиците од светската економска криза, покажавме дека и во време на најголемата криза платите и пензиите можат да растат, трошоците да се намалуваат, а стандардот на граѓаните да биде заштитен.

Сите пратеници од сите пратенички групи да се вклучат конструктивно во носење на овој ребаланс затоа што е особено важно помошта кај граѓаните да биде постојана и навремена.

Наместо со блокади и кочења, опозицијата да придонесе со аргументирана дебата и конструктивност во носењето на ребалансо, порачаа од партијата денеска.

СДСМ останува посветена на реализација на мерки и политики кои се во интерес на граѓаните и државата, стои во нивното соопштение.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e