Филипче: Следните денови ќе информираме за новите мерки за спречување на натамошно ширење на Ковид-19

Во тек се анализи и планови за воведување евентуално на нови мерки за спречување на понатамошното ширење на вирусот. Наша стратегија и цел е навремено да воведеме мерки кои директно ќе влијаат на сузбивање на ширење на вирусот. Целта е да се избегнат евентуални рестрикции на движењето или мерки кои повторно би ја закочиле економијата и целосни би не затвориле во нашите домови, но доколку е тоа нужно тоа секако ќе го направиме, истакна на прес-конференција министерот за здравство Венко Филипче.

Тој посочи дека следните денови ќе информираат за новите мерки што се планираат согласно стратегијата која е развиена од Комисијата за заразни болести, а дел од мерките кои ги разгледуваат се задолжително носење на маска и на отворено, ограничување на бројот на лица по маси во угостителски објекти, ограничување на бројот на лица за групирање воопшто, силна контрола и казни за семејни прослави и прослави на затворени, прецизен протокол за работа на угостителските објекти на затворено, односно во однос на бројот на посетители, дистанцата на седење, евентуално намалување на капацитетот на јавниот превоз.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e