Гостите на манифестацијата „Невестинско поклонение“ во посета на ЛУ Градски музеј Кр.Паланка

Во рамките  на манифестацијата „Невестинско поклонение“ во просториите на ЛУ Градски музеј, за официјалниот дел од гостите беше организирана и кратка презентација на проектите: ПОСТОЈАНА ЕТНОЛОШКА ПОСТАВКА – Реконцепција, со реконструкција и адаптација I, II и III и ПОСТОЈАНА ИСТОРИСКА ПОСТАВКА –  Реконцепција, со реконструкција и адаптација I и II со чијашто реализација оваа година се очекува да финишираат работите на осовременување на презнетацијата на поставките преку примена на новите аудио и видео технологии.

На презентацијата присуствуваа амбасадорот на Шпанија во РМ, Емилио Лоренцо Сера, постојанито претставник на УНДП во Македонија, Лујза Винтон, министерот  за внатрешни работи Оливер Спасовски, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, Неговото Високопреосвештенство, Митрополитот кумановски и осоговски г. д-р Јосиф, Тодорче Тасевски, шеф на кабинетот на министерот за култура на РМ, претставници од амбасадата на Романија во Македонија, градоначалниците на Крива Паланка, Ранковце и Старо Нагоричане, претседателките на општинските совети на Крива Паланка и Куманово, и други гости од јавниот и кулутрен живот во градот.

Пред прусутните, директорот на музејот направи и краток осврт  на работата на ЛУ Градски музеј – Крива Паланка, на периодот на неговото основање, приодот во реализација на идејата и предизвиците со кои беше исправен музејот.

Во Галерискиот простор на музејот беше посетена и изложбата: СИТЕ БОИ НЕ ЏЕЗОТ II – која музејот ја организираше во соработка со здружението Центар за аудио визуелни уметности – Крива Паланка во рамките на Новиот културен бран, изложба на која се преставени делата на пет  имиња на уметноста и културата на Крива Паланка: Роберт Цветковски-академски сликар, Ѓорѓи Костовски -фотограф, Кирила Цветковска- фотограф, Стојанче Величковски- дизајнер и Стефан Јакимовски –  академски сликар.

28238220_975235469293130_7846091655414683648_o

28238310_975235309293146_4634882403126799625_o

28238629_975235015959842_2705611136600828765_o

28335968_975235009293176_6176115419423701987_o

28336105_975235479293129_1595126908177618959_o

28337064_975235625959781_6998450210285773055_o

28337371_975235159293161_8431284736094600622_o

28423464_975235455959798_6686564156018029579_o

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ