Нападот врз Дамаск и следните чекори на светските лидери

Американците го сторија тоа што го најавија. Извршија воздушни напади врз делови во Сирија, како реакција за наводно користење на хемиско оружје од страна на сирискиот режим. Среќа нема жртви. Но, што потоа?

Претседателот Башар ал Асад и натаму е во својата претседателска палата, а Западот и натаму ќе мора да бара начин како да го прифати тој факт. Во целата лудорија се чини дека, барем до некаде, логичен чекор направи Германија. Сето тоа како да потсеќа на почетокот на воената интервенција против Ирак.

Прв потсетник е хемиското оружје. Познато е дека во минатото арапските режими користеле хемиско оружје и се знае дека тоа постои. Тоа не е воопшто слабо и не може да се исплакне пред камерите. Де факто, бојните отрови се непроменети уште од Првата светска војна и имаат подеднакво моќен ефект.

Садам Хусеин користеше хемиско оружје врз Иранците и врз сопствените граѓани, како што и Асад против своите непријатели. Во секој случај, станува збор за смртоносно оруже коешто е толку подло што со право е забрането за употреба со меѓународни Конвенции.

Целиот текст на Алсат прочитајте го ТУКА.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ