Брисел непотребно потрошил 5,5 милијарди евра, откриле ревизорите

Европската Унија непотребно потрошила 5,5 милијарди евра, предупреди денеска Европскиот суд на ревизори, додавајќи дека Брисел мора да ја поврати довербата на европските граѓани кои беа погодени од Брексит и од други кризи.

Средствата непотребно биле потрошени на преплатени трошоци за службеници на ЕУ и за развој на компјутерски сервиси во облак.

Другиот пример се однесува на малите и на средни претпријатија во Чешка, Италија и во Полска. Имено, како што наведуваат европските резвизори, средства наменети за овие компании, завршиле на погрешни места.

Во извештајот за 2015 година, претседателот на Европскиот суд на ревизори, Клаус Хејнер Лене, изјави дека Европејците ја изгубиле довербата во институциите на ЕУ поради економските проблеми, мигрантската криза и Брексит.

Во извештајот се наведува дека т. н стапка на грешка паднала на 3,8 проценти од буџетот на ЕУ од 145,2 милијареди евра минатата година, но и понатаму го надминува прифатливото ниво од 2,2 проценти.

Сепак, извештајот забележува и подобрување во однос на 2014 година, кога овие расходи на Унијата изнесувале 6,3 милијарди евра.

Во извештајот се вели дека податоците не изразуваат мерки на неефикасност во трошењето или пак „фрлање“ пари, туку се проценка за тоа колку пари не требало да бидат исплатени поради неусогласеност со прописите на ЕУ.

Извор: Мета

За поврзани вести продолжете надолу

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e