Жив или мртов договор

Тие што го прогласија за мртов договорот со Грција и тие што го потпишаа, тие што го поддржуваат и тие што се против, ќе мора да ја преземат одговорноста за последиците ако го погребат живиот и двапати ратификуван договор од мнозинство пратеници во Собранието на Македонија. Испоставата на претходното криминогено раководство на антиевропската и анахрона револуционерна националистичка политичка партија ВМРО-ДПМНЕ и прорускиот претседател Ѓорге Иванов со својата антиевропска и анти НАТО активност нанесоа големи штети во остварувањето на стратегиските цели на државата и на граѓаните.

Штетите се толку големи што, дури и ако парламентот ги усвои уставните измени, или ако партиите за европска Македонија убедливо победат на предвремени избори и обезбедат двотретинско мнозинство, поделеноста на македонското општество ќе потрае уште извесно време по нејзиниот прием во НАТО и во ЕУ. Тоа значи уште најмалку 10 години. Тоа е оптимистичката прогноза. Од друга страна, трагични се проценките што ќе се случува со Македонија ако по сопствена вина целосно пропадне последната етапа од нејзините евроатлантски интеграции и се откажеме пред целта на тешкиот маратон, кој го трчаме со децении.

Целата колумна на Ерол Ризаов за „Независен“ на следниот линк.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ