Одложен политички земјотрес во „Белата дивоградба“

По серијата катастрофални политички порази откако ја презеде функцијата претседател на партијата, како марионета и извршител на Груевски, на позицијата на Мицкоски не ѝ завидува никој. Секојдневно е растргнат меѓу гласните барања за негова оставка и притисокот да остане на таа позиција.

Централниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ, по предлог на Мицкоски го избра новиот Извршен комитет доцна навечер, на 21 септември. Во новиот ИК ја нема Даниела Рангелова, но затоа има неколку имиња кои се „прославија“ со безброј бисери и злоупотреби за време на техничката влада, со јавање коњи, потпалувачки говор и црна кампања… Во новиот состав се и неизбежните Александар Керозин Николовски и „џорчевецот“ Владо Кендо Мисајловски како потпретседатели.

Во оваа претежно машка дружина се најдоа и неколку вечни партиски функционери – Трајко Славески, Коце Трајанов и Антонијо Милошоски. Дел од членовите на извршното партиско тело се, веќе подолго време, претенденти на престолот во ВМРО-ДПМНЕ, но мнозинството му е послушно на Мицкоски. Барем за сега.

Целата колумна на Џабир Дерала за Цивил медиа на следниот ЛИНК.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e