Кратка е патеката од нереалните очекувања до големите разочарувања

Мицкоски ги одложуваше изборите колку што можеше, со сите уцени и притисоци што можеше да ги смисли неговата кујна. Во парламентот влегоа и радикали, слободно можеме да ги наречеме и неофашисти, иако велат дека го сакаат Сталин повеќе од Мусолини. Политичките кампањи и пораки пред изборите имаат сосема друга тежина по изборите – како ќорсокакот со премиерот Албанец на Ахмети…

Од друга страна, нè очекуваат школската година, грејната сезона, затворањето на една економски тешка година за целиот свет, новиот бран на пандемијата… Накратко, пред нас е една многу тешка есен и уште потешка зима. Тоа не се пребродува со затворање на очите или со брзо извлекување на заклучоци и погрешно сфатени пораки. Ни најмалку!

Целата колумна на Џабир Дерала за Слободен печат на следниов ЛИНК.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e