Две белешки за верско-политичкиот блуд

Ќе ја искористат ли националистите (од двете страни) корона кризата и рамазанскиот карантин да предизвикаат етно-верски тензии за да го поправат својот предизборен рејтинг?

Белешка 1: Мрачната кохезија меѓу клерот и политиката во пресрет на корона-Бајрам, а после корона-Велигден (актуелна ситуација)

Наќе, Сулејман и Стефан се другарчиња. Но тоа друштво е многу поголемо и има огромна моќ. Што можеме да очекуваме од вакво друштво во овие денови на корона криза, политичка неизвесност и инфодемија?

После ризичниот Велигден, нѐ чека уште поризичен Рамазан Бајрам. Христијанското „божје стадо“ тотално го игнорираше Велигден-карантинот, со „благослов“ од Стефан-МПЦ и од Наќе-Отсјај, но и многу пошироко, од политичко-институционалната палета во државата. Па гледавме гротеска од верски „пркос“ против коронавирусот, а бројките на заразени по одредено време си го кажаа своето.

Сега, Сулејман-ИВЗ „херојски“ му пркоси на карантинот за Рамазан Бајрам, со отворена најава дека неговото муслиманско „божје стадо“ нема да го почитува полицискиот час. Се заканува и со „довербата на гласачите“. Дека до сега ептен ги почитуваа мерките, џанам…

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e