Уставниот суд во среда ќе го разгледува и законот за амнестија за „Крвавиот четврток“

На дневен ред пред судиите во Уставниот суд во среда ќе се најде иницијативата за оцена на уставноста на Законот за амнестија кој се донесе во 2018 година, а се однесуваше за насилниот упад во Собранието на 27 април 2017 година.

Во иницијативата од засега непознат подносител се бара да се разгледа уставноста на членот 1 и членот 2 од Законот за амнестија, со кој од кривичен прогон се ослободија најголемиот дел од обвинетите за „Крвавиот четврток“, меѓу кои и пратениците Крсто Мукоски, Сашо Василевски, Јохан Тарчуловски, Љупчо Димовски и Љубен Арнаудов, водачите на протестите „За заедничка Македонија“, Борис Дамовски, Владо Јовановски и Богдан Илиевски и уште неколку обвинети.

sluzben zakon za amnestija

Уставниот суд деновиве наиде на критика од јавноста поради одлуката да се разгледа уставноста на членот од Законот со кој поранешниот претседател Ѓорге Иванов ги тргна донесените помилувања на сите осомничени и обвинети во случаите кои ги отвори Специјалното јавно обвинителство, а сега се во рацете Основното јавно обвинителство, со што тие би се ослободиле од вина.

Експертите пак, истакнаа дека одлуката која Иванов тогаш ја донесе не била законска, бидејќи тој член од Законот на кој екс претседателот се повикал веќе не постоел, со што не треба да важат помилувањата кои сега Уставниот суд преку укинување на членот би ги активирал повторно.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e