И премалку сол во исхраната може да биде опасно за здравјето

Според експертите, во последните години има премногу хистерија околу внесувањето сол во организмот, па тие објаснуваат дека ниту лишувањето од сол, ниту прекумерната потрошувачка не се добри.

Роб Волф, биохемичар, автор на два New York Times бестселера за исхраната и здравјето и еден од водечките експерти за палео исхрана, истакнува дека е сосема непотребна кампањата против солта во медиумите и воопшто меѓу луѓето, и дека луѓето имаат премногу се плашат од некои состојки и прехранбени производи.

„Натриумот е клучен за функционирањето на човечкото тело и е од суштинско значење за многу од неговите функции; како што е рамнотежата на електролитите, апсорпцијата на хранливите материи или функцијата на бубрезите“, вели Волф и посочува дека сме биле премногу критични кон овој минерал во последно време.

Имено, според Волф, внесувањето на премалку сол е многу поопасно од преголемиот внес.

„Причината е врската помеѓу натриумот и калиумот: премалку калиум и премногу натриум во исхраната може да го зголемат крвниот притисок, затоа мора да има здрава рамнотежа меѓу нив“, објаснува Волф, истакнувајќи дека решението во никој случај не е да се избегне солта што е можно повеќе. Ако изгуби натриум, телото, вели тој, само ќе излачува калиум за повторно да воспостави рамнотежа меѓу нив, а премалку калиум може да биде многу опасен и да предизвика мускулна слабост, висок шеќер во крвта, дури и аритмија…

Од друга страна, вели тој, премногу калиум не е пожелно, и се смета дека неговото прекумерно внесување може да доведе и до срцева слабост. „Бидејќи ни треба натриумот и бидејќи минералите треба да бидат избалансирани, не треба да го избегнуваме, но внимавајте да го внесувате преку квалитетна морска сол, а не преку нездрава преработена храна полна со натриум“, советува Волф за подкастот Mind Body Green .

Д-р Френк Липман, доктор по функционална медицина, се согласува со него, велејќи дека внесувањето сол е обично преголемо поради претераното внесување на преработена храна и ако ја отстраниме од исхраната, солта веќе нема да претставува проблем…

Колку натриум ни треба на ден?

Оние кои јадат нерафинирана храна и храна што не е индустриски преработена, треба да внесуваат најмалку пет грама сол на ден (дневната препорака на Светската здравствена организација е два до три грама на ден).

„Кога внесуваме околу пет грама натриум на ден или повеќе, шеќерот во крвта дополнително се нормализира, а апетитот и сонот се подобруваат“, вели Липман, но забележува дека телото на секој човек е различно и дека оние со висок крвен притисок не треба да ги игнорираат препораките на лекарите.

Сепак, посочува тој, генерално е подобро да се земе малку повеќе отколку помалку сол или натриум.

„Ако консумирате премногу сол, на вашите бубрези ќе им требаат 15-20 минути повеќе работа за да го излачат тој вишок натриум, додека премалку натриум и премногу калиум може да бидат фатални“, се согласуваат Волф и Липман, додавајќи дека ништо не треба да се претерува и дека тоа е секогаш клучна рамнотежата.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e