Коприва – лек против алергија на полен

Кивањето, чешањето на очите, црвенилото и секретот од носот се само некои од непријатните симптоми на алергија на полен. Нив често ги следи и загушување на дишните патишта, притисок во синусите, надразнета кашлица и гребење во грлото.

Една од најмоќните природни билки која помага во елиминирање на тегобите е копривата.

Оваа лековита билка веќе со векови се користи во физиотерапијата. Листовите од коприва содржат природни блокатори кои спречуваат производтво на хистамин. Поради тоа поволно влијаат на тегобите кои предизвикуваат алергенски реакции.
Најдобриот начин да ги искористите сите предности на оваа лековите билка е со користење на следниот начин.

Неколку свежи листови коприва додадете ги во 250мл зовриена вода и оставете да одстои 30 минути, а потоа исцедете. Овој напиток пијте го 3 пати дневно.

Освен како напиток, можете да го користите и за инхалација.

Третата опција е со користење на екстракти од коприва.

20 до 30 капки измешајте ги во вода или природен сок. Овој напиток пијте го еднаш дневно за превенција, а за ублажување на постоечките тегоби конзумирајте три пати на ден.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e