Медот е еден од најценетите природни производи уште од древни времиња и се користи не само како природен производ и засладувач, туку и во традиционалната медицина како помош за лекување на различни состојби, од ублажување на кашлица и болки во грлото до заздравување на рани.
Денес знаеме околу 300 различни видови мед. Медот се состои од повеќе од 80% јаглехидрати и нешто помалку од 20% вода. Студиите открија повеќе од 600 компоненти во медот кои имаат потенцијално корисен ефект врз здравјето на луѓето. Што се однесува до составот на јаглехидратите, доминира фруктозата, а потоа гликозата, малтозата и другите шеќери. Од витамините доминираат витамините Б и витаминот Ц, а од минералите калиум, калциум, магнезиум, фосфор, натриум и други. Покрај тоа, тој е богат со биоактивни компоненти како што се флавоноиди и полифеноли.
Видови мед
Мед од багрем
Светла боја, многу сладок и пријатен вкус поради високата содржина на фруктоза и малата содржина на сахароза. Често се користи како додаток на чаеви. Се верува дека има антиинфламаторно дејство, има корисен ефект врз црниот дроб и дигестивниот систем.
Мед од жалфија
Светло жолта боја, пријатен вкус. Поволно делува на дигестивниот процес и на целиот дигестивен систем, има антиоксидантно дејство, поради што позитивно делува и на кардиоваскуларниот систем. Помага при заздравување на раните и борба против настинки, болки во грлото и кашлица. Работи така што го олеснува искашлувањето и го промовира исфрлањето на слузта од респираторните органи.
Мед од костен
Темна боја, речиси кафеава. Има посебна арома, малку горчлив вкус. Помага при настинка и кашлица, бронхитис, има антимикробно, антибактериско и антисептично дејство. Богат со витамини Б и витамин Ц.
Ливадски мед
Мед од разни ливадски цвеќиња. Помага во борбата против инфекции, богат со антиоксиданси, помага за зараснување на раните, благотворно делува на дигестивниот систем.
Мед од лаванда
Богат вкус, бојата може да варира од посветла до потемна, како и другите видови, помага во функционирањето на горниот респираторен тракт, благотворно делува при бронхитис и кашлица. Има смирувачки ефект, го помага варењето и ја намалува надуеноста.