7 природни антибиотици кои се кријат во вашата кујна

Антибиотиците се користат за лекување на бактериски инфекции. Тие заземаат лидерска позиција во вкупниот износ на пропишаните лекови, па јасно е дека тука се вртат многу пари. Сепак, прекумерна употреба на антибиотици доведува до отпор, па затоа е подобро да се користат некои природни лекови за превенција на болести, а многу од таквите лекови се кријат во вашата кујна. Дознајте кои се тие.

Кромид – го намалува воспалението и ја лекува инфекцијата. Содржи моќно соединение наречено кверцетин, кој го спречува ракот. Бидејќи содржи голем број на супстанции, се бори против слободните радикали, кои се одговорни за развој на многу болести.

Лук – има неверојатни антибиотски својства. Високото ниво на антиоксиданси е заслужно да лукот се бори против бактерии и инфекции.

Зелка – моќен природен антибиотик кој може да се бори против многу болести. Многу луѓе не знаат, но зелката има страшно многу витамин Ц. Само една мала зелка обезбедува 75% од дневните потреби за овој витамин.

Јаболков оцет – исто така има антибиотски и антисептички својства. Помага во различни нешта, од контрола на тежината и намалување на холестеролот.

Масло од оригано и кокос – чудесни масти. Тие се борат против различни инфекции, ги убиваат бактериите, содржат голем број на антиоксиданси. Овие масла се одлични за лекување на настинка и грип, како и многу болести кои напаѓаат во текот на зимските месеци и се крајно непријатни.

Пиперка – зачин кој има силен антибиотик ефекти.

Шафран – уште еден зачин, иако е скап, има чудесни својства.

За поврзани вести продолжете надолу

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e