Што се случува со нашето тело кога киваме?

Нема ништо повообичаено од кивањето, па дури и кога тоа ќе се случи, не обрнуваме многу внимание. Што се случува со нашето тело кога киваме и какви видови на кивање постојат?

Само кога нејзината фреквенција се зголемува во текот на денот, се прашуваме дали навистина нешто се случува околу нас.

Но, што навистина се случува кога киваме?

Зошто киваме?

Наједноставното објаснување е дека автоматска, неволна реакција на нашето тело се случува кога нашите ноздри ќе откријат нешто што му пречи (на пример, алерген) и веднаш ќе се обиде да го одбие. Сепак, постојат и други причини.

„Кивањето е една од најчестите реакции на нашето тело, но често не одвојуваме време да размислуваме како и зошто се случува тоа“, објаснува Тим Мајнс, лекар од брза помош.

Зошто му велиме „на здравје“ на тој што кине?

„Во основа ослободувањето на воздухот му помага на телото да се ослободи од досадните елементи како што се алергени, мириси и прашина од носот и грлото.

Секако, според лекарите, оваа активност силно ќе се забележи кога ќе се соочиме со нешто што ни предизвикува алергии или настинки.

Во исто време, покрај прашината, спрејовите за нос и нашето ненадејно изложување на светлина, повредите на носот и вдишувањето на ладен воздух може да доведат до кивање.

„Можеме да киваме кога дишеме ладен воздух бидејќи носната слуз ќе се исуши, предизвикувајќи иста реакција на нервите во носот како прашина“, вели докторот.

Всушност, според студијата од 2019 година објавена во Scientific Reports, кивањето предизвикано од силна светлина, познато како рефлектирачко кивање, е наследна карактеристика.

Поточно, во примерок од повеќе од 3.400 луѓе во Кина, беше пронајдена врска помеѓу рефлексното кивање и специфичен ген.

Што точно се случува кога киваме?

Колку и да се чини дека предизвикуваме кивање, во суштина, нашето тело извршува различни чекори додека не се појави оваа реакција.

Според Дилај Калси, доктор и основач на Медицинскиот центар во Лондон, „рефлексот на кивање започнува со иритација на носната слузница“.

Овие рецептори испраќаат сигнали до сензорниот латерален ‘рбетниот мозок. Тогаш се активираат два различни нервни сигнали, едниот во мускулите на фаринксот, гркланот и респираторниот систем, предизвикувајќи кивање, а другиот преку парасимпатичните нерви, со што се зголемува лачењето на солзи.

„Од друга страна, непосредно пред кивање, телото се подготвува додека пекторалните мускули ги стискаат белите дробови додека гласните жици се затвораат“, вели д-р Минес.

„Кога гласните жици повторно се отвораат, воздухот со голема брзина се насочува кон дишните патишта и низ вашиот нос.

„Очите се затвораат, а дијафрагмата се движи нагоре додека мускулите на градниот кош се собираат, ослободувајќи го воздухот од белите дробови“, објаснува докторот.

Овие капки кои се ослободуваат преку носот и устата се алергени, но можат да содржат вируси и бактерии, кои се шират на други луѓе.

Затоа научниците не потсетуваат дека кога киваме, мораме да ги покриеме устата и носот, со кивање во внатрешноста на лактот или на марамче.

Видови на кивање

Видовите на кивање варираат во зависност од тоа колку се гласни и колку ги има по ред. Како што вели д-р Минс, „ова е различно од начинот на кој нашите тела реагираат на алергени“.

Дополнително, ако некој кивне неколку пати по ред, тоа значи дека организмот не успеал да се ослободи од иритирачкиот елемент, туку работи на негово отстранување, додава докторката.

Во исто време, интензитетот на кивањето зависи од тоа колку воздух вдишил некој пред да кивне, но зависи и од капацитетот на белите дробови.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e