Трамп во страв: Сакаат да ме убијат

Поранешниот американски претседател Доналд Трамп тврди дека Министерството за правда (ДП) сакало да го убие и дека претседателот Џозеф Бајден бил подготвен „да го отстрани и да го доведе во опасност неговото семејство“.

Трамп ова го кажа на социјалните мрежи и преку е-пошта. Во е-поштата, Трамп изјави дека „копнеат да го направат незамисливото“.

„Џо Бајден беше подготвен да ме ликвидира и да го доведе моето семејство во опасност“, напиша Трамп. Во објава на својата социјална мрежа „Вистина“, поранешниот американски претседател го обвини Министерството за правда дека има намера да употреби „смртоносна сила“ против него.

„Корумпираното Министерство за правда на Џо Бајден, во својот незаконски и неуставен напад врз Мар-а-Лаго, го овласти ФБИ да употреби смртоносна сила“, рече тој.

Гардијан вели дека ова се однесува на налогот за претрес извршен во август 2022 година, кога агенти на ФБИ во цивилна облека упаднаа во имотот на Трамп во Мар-а-Лаго во потрага по доверливи документи што тој, наводно, одбил да ги предаде на владата. Во судското поднесување на правниот тим на Трамп, поднесено во мај, се вели дека налогот за претрес содржи „политичка изјава во врска со употребата на смртоносна сила“, во која се наведува дека „службениците за спроведување на законот на Министерството за правда може да употребат смртоносна сила кога е потребно“, пренесува медиумот.

Во соопштението, ФБИ ја опишува употребата на тие зборови како „стандардна изјава за политика која ја ограничува употребата на смртоносна сила и дека никој не наредил да се преземат дополнителни чекори и дека нема отстапување од нормата во ова прашање“, стои во написите.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e