СЗО: Денга треската наскоро ќе се прошири на југот на Европа

Денга треската ќе стане главна закана во јужна Европа, јужниот дел на Соединетите држави и делови од Африка оваа деценија, бидејќи потоплите температури создаваат поволни услови за комарците кои ја носат болеста, рече главниот научник на СЗО.

Оваа болест долго време погодува голем дел од Азија и Латинска Америка, предизвикувајќи околу 20.000 смртни случаи секоја година. Стапките на болести веќе се зголемени за осум пати на глобално ниво од 2000 година, главно поттикнати од климатските промени, како и од зголеменото движење на луѓето и урбанизацијата.

Многу случаи остануваат непријавени, но 4,2 милиони случаи беа пријавени ширум светот во 2022 година, а јавно-здравствените власти предупредија дека оваа година се очекуваат рекордни нивоа на пренос. Бангладеш моментално ја доживува својата најлоша епидемија досега, со повеќе од 1.000 смртни случаи.

„Треба да зборуваме многу поактивно за денгата“, изјави за Ројтерс Џереми Фарар, специјалист за заразни болести кој се приклучи на Светската здравствена организација (СЗО) во мај оваа година. „Треба навистина да ги подготвиме земјите за тоа како ќе се справат со дополнителниот притисок што ќе дојде во иднина во многу, многу големи градови“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e