Споделувањето експлицитни фотографии направени со вештачка интелигенција ќе биде казниво во Европа

Европската комисија објави дека е постигнат политички договор меѓу Европскиот парламент и Советот за предлогот на Комисијата за Директива за борба против насилството врз жените и семејното насилство од март 2022 година.

Директивата го осудува физичкото насилство, како и психичкото, економското и сексуалното насилство врз жените низ ЕУ, надор од мрежата и онлајн.

Сајбер-малтретирање

Според новите правила, најраспространетите форми на сајбер насилство ќе бидат санкционирани, вклучително и споделување на интимни слики без согласност (вклучувајќи длабоко фејк), сајбер прогонство, сајбер вознемирување, мизогински говор на омраза и „сајбер флеш“. Овие инкриминации особено ќе им помогнат на жртвите на овие форми на сајбер насилство во земјите членки кои се уште не ги осудиле овие дела.

Многумина веруваат дека неодамнешното ширење на порнографски deepfake слики со ликот на Тејлор Свифт ги поттикна претставниците на ЕУ да ги забрзаат новите правила.

– Најновиот одвратен начин на понижување на жените е споделувањето на интимни слики што некој ги создал со вештачка интелигенција за неколку минути – изјави за Политико потпретседателката на Европската комисија, Вера Јоурова.

Голема штета

-Ваквите слики можат да нанесат голема штета, не само на поп-ѕвездите, туку и на секоја жена која би морала да докаже дека се работи за длабок фејк на работа или дома.

Споменатите правила се само дел од предложениот закон кој допрва треба да биде одобрен од претставниците на земјите-членки на ЕУ.

-Конечниот закон се чека и на усвојување во Советот и во Европскиот парламент – соопштија од Советот на ЕУ.

Доколку се биде добро и предлогот наскоро стане закон, земјите од ЕУ ќе имаат рок до 2027 година да ги применат новите правила.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e