Работниците во Германија ќе добиваат повисоки плати

Со пресметката на платите во мај во металопреработувачката и електроиндустријата во Германија работниците трајно ќе добиваат 3,3 отсто повеќе пари. Во јуни 2023 година работниците добија зголемување на платите за 5,2 отсто. Двете зголемувања на платите се дел од колективниот договор договорен од синдикатот ИГ Метал во 2022 година.

Поради зголемувањето на месечните плати и хонорарите за стручно унапредување, се зголемуваат и годишните бенефиции како регресот за годишен одмор и божиќниот бонус, T-ZUG и T-Money, кои се поврзани со стандардната месечна плата.

Повисоки посебни исплати

Следната посебна исплата – регресот за годишен одмор, која е достапна во мај или јуни во зависност од компанијата, веќе се зголемува, но не за 3,3 отсто, бидејќи тоа е основа за пресметување на платите за последните три месеци.

Но, другите посебни плаќања во 2024 година – дополнителната исплата (T-ZUG) во јули, како и божиќниот бонус на крајот на годината – ќе бидат за 3,3 проценти повисоки од 2023 година. А од септември ќе започнат нови колективни преговори во врска со натамошното зголемување на платите.

Значително повеќе пари во паричникот

Покрај зголемувањето на процентуалната стапка, ИГ Метал исто така преговараше за бонус за компензација на инфлацијата (IAP) од 3.000 евра нето во кругот на колективното договарање во 2022 година.

Работниците го добија овој бонус во два дела – на почетокот на 2023 година и на почетокот на 2024 година.

Зголемувањето на тарифите и исплатата на бонуси за компензација на инфлацијата се јасно видливи во паричниците на работниците: во периодот до 30 септември 2024 година, договорот за тарифата за метал 2022 година донесе нето зголемување од речиси 7.000 евра за еден, целосно обучен квалификуван работник (бруто месечно 3.500 евра, даночна класа I), според Синдикатот на ИГ Метал, пренесе списанието Феникс.

Започнува вториот круг на колективно договарање

Актуелните колективни договори за плати од последниот колективен договор во наведените стопански гранки за прв пат може да се откажат на 30 септември 2024 година. Ова значи дека ИГ Метал може да преговара за ново зголемување на платите за наредниот период.

Расправата за барањата е веќе започната. ИГ Метал го истражува мислењето на околу два милиони работници во 3.200 фабрики.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e