Австралиската влада најави дека ќе го преполови бројот на имиграција во земјата во следните две години

Австралиската влада најави дека ќе го преполови бројот на имиграција во земјата во следните две години, поправајќи го „расипаниот“ имиграциски систем во земјата. Годишната стапка на имиграција треба да се намали на приближно 250.000 луѓе, што е во согласност со нивоата пред пандемијата. Како дел од ова, треба да се заострат визите за странски студенти и нискоквалификувани работници.

Стапките на миграција се зголемија на рекордно ниво во Австралија, зголемувајќи го притисокот врз станбените и инфраструктурните прашања. Но, се уште има недостиг од квалификувани работници, а земјата се бори да ги привлече. Откривајќи ја новата 10-годишна стратегија за имиграција на брифинг за медиумите, министерката за внатрешни работи Клер О’Нил рече дека претходната влада го оставила миграцискиот систем „во хаос“.

На почетокот на оваа година, ревизијата покажа дека системот е „многу расипан“, односно непотребно сложен, бавен и неефикасен и дека му е потребна „голема реформа“. Рекордни 510.000 луѓе дојдоа во Австралија од јуни оваа година, но министерката рече дека нејзината влада „ќе ги врати бројките под контрола“ и ќе го намали годишниот прилив на миграција за околу 50%.

Меѓу новите мерки се построги минимални барања за познавање англиски јазик за странски студенти и зголемена контрола на оние кои аплицираат за втора виза. Тие ќе треба да покажат дека понатамошното студирање ќе ги унапреди нивните академски аспирации или кариера. Во Австралија има околу 650.000 странски студенти, а многу од нив имаат втора виза, според официјалните податоци.

Визните патишта за мигрантите со „специјалистички“ или „основни“ вештини, како што се висококвалификувани технички работници или старатели, исто така се подобрени за да понудат подобри изгледи за постојан престој. Новата политика ќе привлече повеќе работници кои ѝ се потребни на Австралија и ќе помогне да се намали ризикот од експлоатација за оние кои живеат, работат и студираат во земјата, рече О’Нил.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e