Груевски се враќа за премиер

Груевски се враќа за премиер по сила на законот од 2012 година

Во архивите на Собранието се пронајдени измените и дополнувањата на Законот за владата од декември 2012 година.
Во член први на тој закон се вели:
Претседателот на владата на Република Македонија може да се повлече од функцијата или да биде разрешен во Собранието, но на 01.09.2017 година тој мора да се вика Никола Груевски.
Член два од истиот закон:
По тој датум, претседателот на владата на Република Македонија не може самиот да се повлече од функцијата, а Собранието може да го разреши само ако иницијаторот за неговото разрешување или тој самиот, соберат 125 од вкупно 120 пратеници во Парламентот.
Заев и екипата биле шокирани кога го откриле овој документ во казанчето за вода во женското ве-це на законодавниот дом.
Тие се легалисти.
Законот си е закон
Септември се ближи
А тие не се сугурни дека ќе успеат да соберат 125 гласа од 120 пратеници.

Бранко Тричковски

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e