Австралиски судија пресуди во корист на Ѓоковиќ

Светскиот рекет број еден во машкиот тенисер Новак Ѓоковиќ ја доби жалбата на одлуката да му се одбие виза во Федералниот окружен суд на Австралија пред турнирот Австралија опен.

Судијата Ентони Кели го поништи укинувањето на визата и и нареди на австралиската влада да ги плати правните трошоци и да го ослободи Ѓоковиќ од притвор.

Владиниот советник Кристофер Тран го извести судот дека министерот за имиграција, државјанство, услуги за мигранти и мултикултурни прашања – а не министерот кој ја укинал првичната виза – сега ќе разгледа дали да го искористи личното овластување за укинување на визата на Ѓоковиќ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e