Заев: Во европските учебници се избегнува етничката или националната обоеност на фашизмот

Политиката не може да се меша со историјата, ниту нешто да смени. За да се гради пријателство и добри односи, треба да се изгради и пријателски амбиент. Ако сакате да градите пријателство и добри односи, треба да постапуваме правилно, изјави вечерва премиерот Зоран Заев во врска со односите со Бугарија.

Заев во емисијата 24 Анализа на ТВ 24, истакна дека остануваат спомениците како потсетник на фашизмот, но, вели нечесно е да се оквалификува една цела нација како фашистичка.

–  Непијатено е чувството  да ве именуваат како фашистички окупатор. Во европските учебници, во духот на европските манири, се избегнува етничката или националната обоеност на фашизмот. Целта ми е градејќи ги сите тие односи, да внимаваме на начинот на кој ги општиме работите, се со конечна цел да градиме едно пријателство, рече Заев зборувајќи за отстранување на терминот „бугарски” пред „фашистички окупатор” во учебниците по историја.

Според него, именувајќи бугарски фашистички окупатор, тоа рефлектира кон цела една нација, и тоа е горчина за бугарскиот народ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e