Спасовски: Во богатиот етнички спектар на ова наше тло, турската етничка заедница претставува едно врзивно ткиво, длабоко втемелено развојот на нашата држава.

Ова го истакна министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски во обраќањето на настанот вечерва по повод чествувањето на 21 Декември – Денот на турската настава, органиизран од МАТУСИТЕБ – Сојузот на турските невладини организации во Република Северна Македонија под покровителство на Турската агенција за соработка и координација – ТИКА на кој присуствуваше и претседателот на Собранието на Република Турција, Мустафа Шентоп.

Според Спасовски, печатот на вековното заедничко живеење и опстојување, меѓу другото манифестиран не само во заедничките културни традиции и историјата, туку и во отворената и искрена поддршка што турската етничка заедница и Република Турција ѝ ја даваат во континуитет на нашата држава, во сите овие години на самостојност, сведочат за нашето цврсто и нераскинливо пријателство, кое како залог оставен од нашите предци, треба да го чуваме, негуваме и унапредуваме.

-Ако се бара пример за квалитетен соживот, за меѓуетничка толерантност, уважување и негување на различноста, тогаш сосема сигурно таков би бил примерот изграден од вековното искуство на заедничко егзистирање меѓу турската и македонската етничка зедница овде, во Република Северна Македонија. Токму таквото заедништво, пак, препознаено и прифатено и од Република Турција, овозможи во неа да имаме кредибилен, доследен и принципиелен поддржувач, со кого споделуваме многу заеднички цели, но и предизвици, рече Спасовски.

Ова се однесува особено на патот на нашето евроатлантско интегрирање, но и во делот на криерирање општество за сите, општество што ќе почива врз модерните културни, социјални, економски, образовни и политички стандарди и вредности, додаде министерот за внатрешни работи, а турската етничка заедница во земјава, вели, претставува мостот кој што силно нѐ поврзува и обединува во остварувањето на заедничките интереси и цел.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e