Николовски: Поттикнуваме поголема искористеност на финансиските средства од ИПАРД фондовите

Министерот за земјоделство шумарство и водостопанство Љупчо Николовски денеска присуствуваше на отворањето на новата производствена линија за мрзнење на овошје и зеленчук на фабриката за преработка на овошје и зеленчук „Ксенос“, во Демир Хисар.

35297841_2166793930208801_1933834253661896704_o

35376872_2166793990208795_5773557659353481216_o„Ме радува што домашните се охрабруваат за инвестиции кои најмногу значат за развојот на агро-секторот, особено кога при тоа се користат и расположливите финансиски средства од европската ИПАРД Програма. Преку вакви производствени капацитети овозможуваме да се зголемува откупот на земјоделските производи, добиваме производи со додадена вредност, се зголемува извозот на земјоделско-прехранбени производи и истовремено се отвораат нови работни места. Ова е и целта на политиките на Владата на Република Македонија и мерките кои што ги преземаме во овој период“, изјави министерот Николовски.

Се работи за компанија која 25 години работи во областа на мрзнење на вишни, пиперки и сливи , сушење и пакување на шумски печурки и за преработка на овошни производи за чоколадна индустрија, како и за производство на овошен алкохол , а чие што производство 90 отсто е насочено кон извоз на европските пазари.

35300568_2166796426875218_4164455776884097024_o

35302337_2166794023542125_7181312437059059712_o

35311947_2166794193542108_4542655843757195264_o

35264579_2166794103542117_6865198278523224064_o

МЗШВ ја препознава економската важност на ваквите инвестиции. Во тој контекст, постојано се работи на јакнење на административните капацитети во процесите на подготовка и евалуација на потребната документација при аплицирањето за средства од ИПАРД фондовите . Оваа година ќе бидат објавени нови повици на кои индивидуалните земјоделци и агрокомпаниите ќе можат да аплицираат за финансиска поддршка. Заедно со Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој се преземаат мерки за создавање на поволни услови и полесни административни процедури за потенцијалните корисници и се надеваме на што поголема искористеност на европските фондови, а целта е да се зголеми портфолиото на мерки кои ќе бидат финансирани со ЕУ фондови и ќе бидат достапни до македонските земјоделци и агробизнисмени.

35343385_2166794060208788_5384062300938305536_o

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ