Економски придобивки за македонските компании од членството во Алијансата

Користење на придобивките од зачленувањето на нашата држава во НАТО во делот на економијата, процесите и начините македонските компании да учествуваат во јавните тендери за потребите на Алијансата и што нашата економија може да понуди. Ова се дел од темите кои беа презентирани денеска од страна на вицепремиерот задолжен за економски прашања Кочо Анѓушев и вицепремиерката и министерка за одбрана Радмила Шекеринска пред претставници на македонски компании.

На НАТО индустрискиот ден, вицепремиерот Анѓушев пред присутните нагласи дека членството во Алијансата е важно за економијата од две фундаментални причини и тоа во делот на инвестициите. Прво за да се охрабруваат странските и домашни инвеститори да продолжат со инвестирање, важно е да има владеење на правото, но и да знаат оти тоа го прават во стабилна држава и дека нивните инвестиции ќе бидат заштитени.

„Дополнителна придобивка што нашите компании треба да ја препознаат како голема можност за зголемување на нивните деловни активности е тоа што со полноправното членство во НАТО, нашите компании ќе имаат можност да учествуваат во ланецот на набавки и снабдување со производи за потребите на трупите на НАТО“, рече Анѓушев.

Вицепремиерката и министер за одбрана Шекеринска посочувајќи дека членството во НАТО на нашата држава станува реален државен успех, нагласи дека од многубројните компании со кои соработува МО има информации оти тие веќе знаат многу за овие НАТО агенции. Меѓутоа, при првиот обид кога требало да проверат дали ги исполнуваат сите квалификации, се соочиле со првиот проблем, дека компанијата мора да доаѓа од земја членка на Алијансата.

„Државата не може да го води вашиот бизнис, меѓутоа државата може да отвори врати. ова што сега се случува, нашето членство во НАТО ќе ја отвори не само воено – политичката врата, туку и економската врата за нашите фирми да можат да настапат на овој тежок, но голем пазар“, рече Шекеринска.

На претставниците на македонсктие компании на НАТО индустрискиот ден им се обратија и Патрик Феске, директорот на НАТО Агенцијата за поддршка и јавни набавки и главниот службеник во НАТО Агенцијата за комуникации и информатика Џакомо Пилиего.

Пилиего информира дека тие веќе работат во нашата држава со тоа што помагаа во пристапниот процес во безбедноста на инсталацијата на комуникациските канали кои ќе ги имаме наскоро. Агенцијата за комуникации и информатика на Алијансата, информира тој, се занимава со висока технологија и со сателити, компјутери и голем дел од активнсотите вклучуваат не само соработка со индустријата, туку и соработка со Универзитетите

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e