(ВИДЕО) СЗО објави видео со детално упатство како правилно се носи маска!

Најдобрата ефикасност на маската лежи на основниот механизам на трите слоја – еве за што станува збор и како таа работи.

Маските, генерално, првенствено придонесуваат за фактот дека вашите капки, кои потенцијално содржат вируси и бактерии, не се шират во околината. До одредена мерка, тие исто така ги спречуваат надворешните честички да дојдат до вас. Затоа е клучно да ги носите правилно. Светската здравствена организација детално објасни како безбедно да ставите маска на лицето; дури и објави видео за тоа.

Прво и најважно е вашите раце да бидат чисти, свежо измиени и да не ја допирате маската или лицето со прстите додека ја носите маската. Во случај на маски за еднократна употреба, што е помалку добра вест за околината, со оглед на стотиците милијарди такви маски што се фрлаат секој месец за време на пандемија, по употребата, фрлете ги во соодветниот вид отпад – пластичен отпад. Ако маските може да се користат повеќепати, не заборавајте да ги дезинфицирате.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e