Колку често треба да ја менувате постелнината?

Според Филип Тиерно од Медицинскиот Факултет во Њујорк секоја вечер ја делиме постелата со габи, бактерии, пот, првут, урина… Замислете, половина од животот го поминувате со сето тоа.

Токму поради сите овие непријатности Тиерно советува промена на постелнината минимум еднаш неделно бидејќи нивото на овие материи расте до подносливи граници во рок од седум дена. Сѐ останато е дремка во ботаничка градина од бактерии.

„Ако случајно допрете измет од куче нормално е да сакате да ги измите рацете“ вели тој и советува дека вашата постелнина треба да ужива еднакво внимание.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e