Антивирусен рецепт: Што да додадете во храната за да биде поздрава

Со додавање на одредени биолошки активни компоненти во исхраната, може да се спречат некои вирусни инфекции, бидејќи нашето тело полесно ќе се бори против овие природни додатоци. Овој вид диета треба да се практикува постојано, без оглед на сезоната, без оглед дали сме во пандемија или не, советува руската докторка Јулија Чехонин, која го проучува влијанието на храната врз општото здравје на луѓето.

Зошто лукот е толку добар за здравјето

– Содржи фитонциди (високо активни растителни материи, кои имаат можност да го потиснат растот на габи, бактерии и некои вируси) и алицин, кој исто така „убива“ вируси и бактерии. Фитонцидите се еден вид фитоимунитет кој му помага на лицето да се бори против вирусот. Но, тоа не значи дека ако некое лице е веќе болно, може да се излечи со лук. Станува збор за превентивно дејствување. Во исто време, лукот е зачин што може да го подобри вкусот на скоро сите јадења. Подобро е да се користи сецкан лук, рендан или мелен, бидејќи ослободува повеќе испарливи компоненти – фитонциди. Во спротивно, можете да додадете лук не само во топли јадења и салати, туку можете да го ставите и во путер и да го намачкате на леб. Но, важно е да се запамети дека големи количини лук може да предизвикаат гастритис или други нарушувања на дигестивниот систем – вели Јулија Чехонин.

Кора од цитрус –

Кора од лимон или портокал исто така може да му помогне на нашиот имунолошки систем. Богато е со есенцијални масла и биолошки активни супстанции кои штитат од штетното дејство на патогени и вируси. Затоа е многу добро ако сме опкружени со ароми на кора од цитрус. Можеме да користиме цитрус не само за храна, туку на пример, цитрусно масло може да се додаде во ламби или миризливи свеќи. За разлика од лукот, аромата на цитрусот е многу поубава и поднослива од мирисот што се шири низ вашиот дом – советува Чехонин.

Црн пипер

– Неодамна имаше докази дека црниот пипер содржи биолошки активна супстанција пиперин, која е наводно способна да покаже антивирусно дејство дури и со развиена инфекција. Но, засега, ова е само претпоставка која бара понатамошно истражување и потврда. Пиперката, како и другите зачини, може да го подобри вкусот на храната. Но, бидејќи има прилично силен вкус, дури и делумно „агресивен“, не е корисен за секого. Зачините треба внимателно да се користат, прашајте ги лекарите кој зачин одговара на вашиот дигестивен тракт, особено ако имате проблеми со желудникот, цревата… Пиперката и другите зачини и билки имаат својство на стимулирање на апетит и варење. Затоа, ако имате прекумерна тежина, не се препорачува додавање зачини. Но, за оние кои страдаат од намален апетит, недостаток на телесна тежина, зачини ќе помогнат да се подобри апетитот, варењето на храната, а истовремено да се одбрани и телото од вирусот – вели рускиот лекар.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e