Еве како да го намалите времето поминато на социјалните медиуми со само неколку чекори

Социјалните мрежи имаат неверојатни придобивки ако ги користиме правилно. Покрај тоа што ни овозможуваат да се поврземе лесно и брзо со луѓе кои се далеку од нас, тие се покажаа и како одлична алатка за активизам, се одлични во борбата против неправдата и се исклучително корисни во ширењето на релевантни содржини.

Но, од друга страна, социјалните медиуми можат да бидат многу исцрпувачки. Ако сте фатени во мрежа на споредување, бесцелно и непотребно гледање на празна содржина – сигурни сме дека ви треба пауза од тој виртуелен свет. Да се ​​одмори од социјалните медиуми, од кои многу луѓе се зависници, не е лесно дури и кога се чувствувате презаситени. Ви донесуваме три едноставни чекори за да ви помогнеме да ја намалите употребата на социјалните медиуми.

Отстранете ги апликациите

Еден од најлесните начини да се намали употребата на социјални мрежи е дефинитивно да ги избришете апликациите од вашиот паметен телефон. Чувајте ги апликациите што ви се потребни, како апликации што ги користите за да добивате или да одговарате на електронска пошта. Отстранувањето на апликациите не мора да биде трајно. Но, ако сакате време да се одморите и не можете да не се најавите на Фејсбук или Инстаграм откако ќе одговорите на поштата, привремено бришење апликации ќе ви го донесе мирот што го сакате.

Направете распоред за употреба

Дали понекогаш социјалните мрежи ве привлекуваат во виртуелниот свет толку многу што губите време? Не грижете се, не сте единствените на кои им се случило тоа. Проблемот е што сето ова може негативно да влијае на вашата продуктивност и употреба на слободно време. Затоа, ако сакате да бидете попродуктивни и да го искористите слободното време за хоби, закажете распоред за користење на социјалните медиуми.

Изберете внимателно

По бришење апликации или креирање распоред за користење социјални медиуми, изберете ја содржината што сакате да ја апсорбирате внимателно. Доколку ве интересираат најновите информации поврзани со COVID-19, прочитајте од доверливи извори и држете се настрана од страниците на Твитер и Фејсбук што шират дезинформации. Кога користите Интернет, слушајте ја вашата омилена музика и читајте текстови што ќе ве направат да се чувствувате подобро.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e